IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски милиардер купи картина на Модиляни за рекордните 170,4 млн. долара

Платното стана второто най-скъпо продадено на търг произведение на изкуството

16:12 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският милиардер Лиу Ициен купи на търг картина на гола жена, нарисувана от Амедео Модиляни, за 170,4 млн. долара. Това е втората най-висока цена за произведение на изкуството, продавано в рамките на аукцион. Търгът е организиран в Ню Йорк от Christie's, пише Bloomberg.

Творбата „Nu Couche (Reclining Nude)” Модиляни рисува през 1917 г. Тя беше включена в специална категория лотове, наречена „Музата на артиста“, която обединява 34 картини и скулптури, създадени между 1860 г. и 2000 г.

В рамките на събитието са събрани 491,4 млн. долара, като са поставени пет рекорда за отделни творци, включително за Гюстав Курбе и Рой Лихтенщайн. Цената за платното на Модиляни също е рекорд за италианския художник.

„Цените достигнаха очакваното равнище“, коментира милиардерът колекционер Ели Броуд след продажбата. „Не мога да си представя, че биха могли да са още по-високи. А вие?“.

Търгът е част от 10-дневните аукциони, в рамките на които Christie's, Sotheby's и Phillips ще предложат за продажба произведения на изкуството за повече от 2,1 млрд. долара.

В рамките на продажбата на Christie's 10 произведения не успяха да намерят купувачи, включително такива на Лушън Фройд и Вилем де Кунинг.

Продажбите попадат в целевия диапазон на предварителните продажби – 442-540 млн. долара, но са с 30% по-ниски от първите подобни смесени продажби на Christie's през май. Тогавашният аукцион събра 705,9 млн. долара, а картина на Пабло Пикасо постави нов рекорд на търг – 179,4 млн. долара.

Още по темата можете да научите от видеото на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още