IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mars: В България няма внос на засегнатите продукти

Акцията по изтеглянето на продукта от над 50 страни ще струва милиони евро

18:57 | 24.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Mars: В България няма внос на засегнатите продукти

Производителят на шоколадови изделия Mars обяви, че изтеглянето на на европейско ниво на продукти с марките SNICKERS, MARS, MILKY WAY и CELEBRATIONS след намиране на пластмасова частица в един продуктите в Германия не засяга Бългатия.

От Mars България потвърждават, че не са разпространявали на българския пазар нито един засегнат продукт. Има известна възможност засегнати продукти да са внесени и продадени в България от други, независими от Mars компании, които не са част от групата Mars или дистрибутори на компанията. 

Изтеглянето се отнася единствено до определени партиди продукти, произведени в Холандия, уточнява се в съобщение на компанията. 

Става дума за изолиран инцидент и единствено горепосочените продукти, произведени в Холандия в периода 5-ти декември 2015 – 18-ти януари 2016, биха могли да са засегнати. Не са засегнати други разновидности, разфасовки и размери на продукти, нито такива произведени в други локации, уверяват от фирмата.

Само конкретни продукти маркирани на етикетите с „произведено от Mars Холандия“ биха могли да са засегнати, се посочва в съобщението. Най-лесният начин да се определи дали продуктът подлежи на изтегляне от търговската мрежа, е като се погледне етикета. Ако не е маркиран с „Mars Холандия“,  значи не подлежи на изтегляне от пазара.

Към момента няма данни партиди от произведените в Холандия шоколадови десерти с наличие на пластмасови парчета, да са дистрибутирани на българския пазар. В нотификацията, получена чрез Системата за предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), България не е посочена, като страна в която са дистрибутирани количества от неотговарящите партиди, посочват в становище и от Българската агенция за безопасност на храните.

Oт Агенцията по храните съветват  търговците и потребителите да обръщат внимание на произхода на закупените шоколадови изделия с марките Марс (Mars®), Сникърс (Snickers®), Милки Уей (Milky Way®), Селебрейшънс (Celebrations®) и Мини Микс (Mini Mix®). Ако стоката е с произход Холандия, те трябва да обърнат внимание на първите цифри на баркода и срокa на годност.

Производителят на шоколадовите десерти призна днес за допускането на огромна грешка. "При смяна на поточна линия в производствения процес е попаднал пластмасов капак", поясни директорът на компанията Джак Таберс в интервю за холандската радиостанция BNR.

"Твърде късно открихме това". Пластмасовата част с диаметър от 15 сантиметра е била раздробена и са се получили парчета с остри ръбове. "Това създава потенциалната опасност малки деца да може да се наранят или дори да се задушат", казва още Таберс.

Заради инцидента в шоколадовата фабрика в холандския град Фегел Mars изтегля продукти от различни марки. Според Таберс акцията по изтеглянето засяга над 50 страни. Само в Холандия става дума за над 4 млн. десерта. Засега не е ясно финансовото измерение на акцията. 

"Разходите ще са за милиони евро. Но сигурността на потребителите е по-важна", поясни мениджърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още