IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модната верига, която се опълчи на Тръмп

Инвеститорите възнаградиха Nordstrom за твърдото решение да се откаже от модните продукти на Иванка Тръмп

15:10 | 09.02.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Произведените в Китай облекла на Иванка Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Произведените в Китай облекла на Иванка Тръмп. Снимка: Ройтерс

Със тирадите си в Twitter новият американски президент Доналд Тръмп редовно предизвиква нервни кризи по високите етажи на редица компании, както и сривове на акциите им на Wall Street. Затова често автомобилни производители, а и не само те, се опитват в прессъобщения да отговарят на желанията на президента или поне да предлагат „добра и честна сделка“. Въпреки усилията им обаче на борсата вече се наложи правилото, че след всяка атака в Twitter акциите на засегнатото дружество поевтиняват.

Наистина, много от обявените отстъпки са само стари инвестиционни решения, които се преопаковат за Тръмп. Въпреки това акционерите очевидно се притесняват, че техните компании биха могли да бъдат преследвани от гнева на президента.

Връзката между туитвете на Тръмп и спадовете в цените на някои акции е до такава степен ясна от статистическа гледна точка, че няколко доставчици вече са разработили програми, които предупреждават засегнатите акционери през последните месеци, или дори автоматично веднага продават съответните акции.

Модната верига Nordstrom обаче разбива това проклятие. Тя два пъти стана обект на атака от Тръмп чрез личния му профил и чрез официалния президентски профил в микроблогинг платформата. Поводът този път не е загрижеността на президента на САЩ за работните места в страната, а бизнесът на дъщеря му Иванка. Нейните модни продукти, произведени в Азия, бяха свалени от продуктовата гама на Nordstrom.

Бащата Доналд Тръмп счита, че „с моята дъщеря бе нечестно постъпено от страна на@Nordstrom". Той описва дъщеря си като „невероятна личност“. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър се намеси веднага, пояснявайки, че решението на Nordstrom срещу модната линия на Иванка е „директна атака“ срещу политиката на президента. 
 

Подобно на други нападнати от Тръмп компании и Nordstrom реагира с официално изявление. Въпреки това обаче веригата не сигнализира за отстъпки пред Белия дом, а отново повтори предишните си аргументи, че става дума само и единствено за бизнес решения. „През последната година и особено през втората половина на 2016 г. продажбите на марката постоянно намаляват до точката, в която производството няма икономически смисъл за нас, за да продължим с линията", казва Nordstrom. 

И тук идва изненадата за много наблюдатели – борсата възнагради Nordstrom за нейната упоритост. Цената на акциите се повиши чувствително в сряда. Очевидно инвеститорите възнаграждават факта, че мениджмънтът стои зад решението си и не може да бъде изнудван от речите на президента в Twitter. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 10
georgi_shum
преди 7 години
а де :) Но той Тръмп е честен:) Не е корумпиран като Хиларито и мисли за благото на американците и ще ги оправи, а по край тях и целия свят :) Въобще с него ни чака повсеместен мир и благоденствие :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 9
Alee
преди 7 години
Тоя загуби връзка с действителността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
rainmaker
преди 7 години
това е наи малкия проблем. на какво основание деистващ президент се намесва активно и публично в деиноста на частна компания за да защити бизнес интересите на дъщеря си?това и в българия не си го позволяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
georgi_shum
преди 7 години
Как да не го наречеш лицемер най меко казано :))) Уж много загрижен за американското производство а марката на щерка му се прави в Азия :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още