IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pernod Ricard увеличава цените на напитките си във Великобритания

Компанията предприема стъпката, за да компенсира обезценяването на паунда

13:41 | 29.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;AbsolutVodkaBulgaria Facebook Page</em></p>

Снимка: AbsolutVodkaBulgaria Facebook Page

Pernod Ricard – вторият по големина производител на спиртни напитки в света, увеличава цените на напитките и вината си във Великобритания, за да компенсира обезценяването на паунда, след като британците гласуваха за излизане от Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Цените на брандовете на компанията, които включват водката Absolut и коняка Martell, са били увеличени през март с неназована сума заради очакванията инфлацията да се ускори, сочи презентация за инвеститори на Кристиан Порта, който управлява бизнеса на Pernod Ricard в Европа, Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

Повишенията, разкрити в сряда - деня, в който министър-председателят Тереза Мей подписа писмото за стартиране на официалните преговори по Brexit, подчертават инфлационния натиск в британската икономика от по-слабата валута. Цените във Великобритания са се увеличили с 2,3% през февруари, заяви Английската централна банка (АЦБ) миналата седмица, повишавайки се по-бързо от целта на банката за пръв път от три години. Всички мита в резултат на Brexit може допълнително да увеличат цените върху стоките, внесени от ЕС.

Пол Полман, главен изпълнителен директор на Unilever, която се замеси в публичен спор с британската верига за търговия на дребно Tesco, след като поиска да увеличи цените на някои продукти, каза през януари, че британците трябва да свикнат с по-високите цени. Веригата Morrison Supermarkets и други търговци на дребно предупреждават за повишения на цените, но казват, че не могат да наложат пълния ефект от по-високите цени заради по-суровата конкуренция. Други, включително Mondelez, намаляват грамажа на продукти, като шоколадите Toblerone, за да запазят цените без промяна.

Главният изпълнителен директор на Pernod Ricard Александър Рикар заяви на медийно събитие в Лондон през февруари, че маржовете на печалба във Великобритания, където вносните марки като шампанското Perrier-Jouet формират 90% от продажбите, не са устойчиви в дългосрочен план без увеличение на цените. Компанията иска британското правителство да договори споразумение за свободна търговия с ЕС колкото се може по-рано, заяви Рикар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още