IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рьорих и Айвазовски са сред акцентите на руските търгове на Bonhams

Лондон приветства колекционерите на руско изкуство

14:40 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Картина на Рьорих. <em>Снимка: www.bonhams.com</em></p>

Картина на Рьорих. Снимка: www.bonhams.com

Произведения на Николай Рьорих и Иван Айвазовски ще са сред топ лотовете на „руските търгове“, организирани от аукционната къща Bonhams в Лондон на 27-и ноември.

Картината на Айвазовски „Акостирането на флотилията на Христофор Колумб край бреговете на Америка“ е сред най-интересните предложения на търга. То е нарисувано през 1892 г. и е оценено на 700 до 900 хил. британски лири (885 хил. евро – 1,13 млн. евро).

Произведението е чаcт от цикъл от пет картини, които са посветени на живота на Колумб. Руският маринист започва да ги рисува още през 1888 г. Картината, която се предлага на търга в Лондон, е смятана за едно от най-ярките произведения от тази серия.

Колекционерите могат да наддават и за 11 картини на Николай Рьорих, които се съхраняват в частни колекции. Сред тях има ескизи за театрални декори, пейзажи от езера във Финландия, каньони в Аризона, планински вериги в Тибет и Монголия, както и монументални композиции със сложни символично съдържание, които са създадени по време на пътуванията на художника.

Картината „Натюрморт с плодове“ на авангардиста Давид Щеренберг също попада сред топ лотовете на руските търгове. В края на 20-те години на миналия век тя е оценена на 400 до 600 хил. британски лири (550 до 758 хил. евро).

На търга се предлага и картината на руския живописец и график Александър Яковлев „Ложа в пекинския театър“. Смята се, че тя ще бъде продадена за сума между 500 и 700 хил. лири. Творбата е част от няколкото произведения, които художникът създава по време на двугодишното си пътешествие из Китай. През 1920 г. Платното е включено в изложбата на Яковлев в Париж. Осем години по-късно пък е купено от барон Ламбер.

Присъстващите на търга могат да се сдобият с предмети на декоративно-приложното изкуство, включително големи порцеланови вази от Императорския завод за порцелан в Санкт Петербург и миниатюри от злато и емайл на „Фаберже“. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още