IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Розов диамант достигна рекордна цена на търг на Sotheby's

Той е продаден за 14 млн. евро в Хонконг

15:55 | 08.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: www.sothebys.com</em></p>

Снимка: www.sothebys.com

Розов диамант с изключителен блясък и чистота е продаден на търг на Sotheby's в Хонконг на рекордната цена от 14 млн. евро. Скъпоценният камък с крушовидна форма се очакваше да достигне сумата от 100 до 120 млн. хонконгски долара, но новият му собственик се сдоби с него срещу 137,88 млн. хонконгски долара.

8,41-каратовият камък подобри предишния рекорд за търг на розов диамант. През 2009 г. 5-каратовият fancy vivid достигна цена от 10,7 млн. щатски долара в Хонконг. Розовите диаманти в света се срещат само в пет цвята, а fancy vivid е най-интензивният от тях.

Най-високата цена на диамант, дадена на търг е за „Розова звезда“ - камък с тегло 59,60 карата. Цената, която достигна на аукцион в Женева през ноември миналата година, е 83 млн. долара, но купувачът му така и не изпълни своя ангажимент. Диамантът продължава да е част от инвентара на Sotheby's, а оценката му е 72 млн. долара.

Аукционната къща може да се похвали и с рекорд за най-скъпия диамант и бижу в света. Става дума за 24,78-каратовия „Розов граф“, който беше продаден в Женева през 2010 г. за 46 млн. долара.

Цветните диаманти стават все по-важни за колекционерите, въпреки че през 60-те години на миналия век не са смятани за толкова ценни.

До момента все още не е ясно как точно се образува розовият цвят на диамантите, но се смята, че вероятно ефектът се дължи на дългото излагане на много висока температура и налягане.

Първите розови диаманти са открити още през XVII век в Индия, а по-късно в Бразилия и Африка. Единственото известно място за добиване на розови диаманти в света сега е мината Аргайл в Австралия. То осигурява 90% от новите розови диаманти. Този вид скъпоценни камъни са изключително редки, тъй като са само 0,1% от 20-те млн. карата необработени диаманти, които се произвеждат годишно.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още