IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на TUI: Европейците няма да позволят на тероризма да развали ваканциите им

Изправени пред новите заплахи повечето хора, включително туристите, изглежда са решени да продължат живота си както преди

08:05 | 23.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейците ще продължат да пътуват до голяма степен както преди след терористичните атаки в Испания през миналата седмица, коментира най-голямата ваканционна компания за региона TUI.

Изправени пред избора драстично да променят начина си на живот или да се научат да живеят при повишена заплаха пред сигурността, повечето хора, включително туристите, изглежда са решени да продължат както преди, посочва главният изпълнителен директор на TUI Фриц Юсен в интервю за Ройтерс.

„Не мисля, че това ще има влияние“, казва Юсен за събитията в Испания, при които загинаха 15 души. „Всяко нападение е ужасяващо, но те са феномен на нашето време – в Берлин, в Париж, в Лондон, в Брюксел и сега в Барселона. Това е факт. През седмица виждаме нещо“, посочва той.

Макар че TUI и конкурентните туристически оператори като Thomas Cook Group трябваше да се справят с големите промени в навиците за пътувания след първите атаки в Европа, нивата на размествания намаляват с всяко следващо нападение. Хората сега „нормализират“ нивото на опасност от тероризъм към живота си спрямо риска от пътен инцидент към летището например, казва Юсен.

„Повечето хора казват – няма да променя поведението си“, коментира той. „Футболните мачове са част от моя живот, концертите са част от моя живот, пазаруването на Ла Рамбла е част от моя живот, пътуванията са част от моя живот. Това виждам след три-четири години на нападения“, казва още той.

British Airways не съобщава за забележителен спад на резервациите след три нападения във Великобритания, отнели живота на 34 души. В същото време германската Lufthansa заявява, че търсенето устоява на случаите с атаки, включително тази с камион в Берлин по Коледа, която отне живота на 12 души, а чувствителните пазари в САЩ и Азия се възстановяват. Продажбите спаднаха по-силно в края на 2015 и 2016 г. след терористичните атаки в Париж, Брюксел и Ница, които оставиха 240 жертви.

Тероризмът срещу плажни курорти има по-силен ефект върху туризма, като атентатът през 2015 г. в Тунис, отнел живота на 38 души, основно клиенти на TUI, ефективно сложи край на ваканционния сектор на страната. Испания, Гърция и други европейски локации спечелиха, тъй като капацитетът се измести към тях и вероятно ще продължат да се продават по-лесно от Северна Африка, казва Юсен, макар че и там търсенето се възстановява.

Египет се е превърнал в един от най-бързо разрастващите се пазари на TUI. Само Великобритания в момента забранява полети до Шарм ел-Шейх заради подозренията за сваляне на самолет с туристи през 2015 г. В същото време Тунис може да се върне след офертите на компанията, тъй като търсенето расте и предупрежденията са вдигнати.

Турция също се възстановява, казва главният изпълнителен директор, като TUI планира да вдигне капацитета през следващото лято, след като го остави без промяна тази година. Макар че посещенията са намалели до около 1 млн. западноевропейци от 1,8 млн. след серията атаки, броят им се компенсира от 400 хил. руснаци след вдигането на ограниченията за пътуване, наложени заради свалянето на руски изтребител над Търция, казва Юсен. Германците се завръщат, основно на пазара на късни резервации.

TUI остава оптимистично настроена за Великобритания, където цените, увеличени заради влиянието на по-слабия паунд след вота за Brexit, вече остават стабилни.

Хората свикнаха“, казва Юсен. „За следващото лято виждаме много устойчиви модели на резервации. Рано е, но нещата изглеждат обещаващи. Преди година смятахме, че капацитетът ни може би е твърде голям. Сега се чудим дали е достатъчен", заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
bghighlander
преди 6 години
Защо пропускаш плюшените мечета? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Хората свикнахаЕто го ключът за бараката ! Свиквайте , палете свещи и правете мирни шествия , бъдете стадото дето с толерастка песен отива на заколение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още