IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият франк подкрепи резултатите на Lindt за полугодието

Най-големият производител на луксозен шоколад в света отчита ръст на оперативната печалба от 8,6%

13:11 | 22.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Най-големият производител на луксозен шоколад в света Lindt & Spruengli обяви по-висока печалба от очакванията за първото полугодие заради първото поевтиняване на швейцарския франк от години, което е увеличило стойността на продажбите извън страната, съобщава Bloomberg.

Оперативната печалба е нараснала с 8,6% до 98,4 млн. франка (100 млн. долара) за периода, съобщи базираната в Килхберг, Швейцария, компания. Тов почти съвпада с очакванията на анализаторите за печалба от 100,5 млн. франка.

Продажбите, които отчитат придобиването на Russell Stover, са се увеличили с 4,4%, като това обаче е под консенсусната оценка за ръст от 5,1%, казва Ален Оберхубер, анализатор в MainFirst Bank.

Компанията потвърди и прогнозата си в средносрочен и дългосрочен план за органичен ръст на продажбите от 6% до 8%.

Продажбите, в които не се включват придобиването на Russell Stover обаче, са нараснали с 6,6% до 1,5 млрд. франка.

В амбицията си да задмине Godiva като най-голям търговец на дребно на луксозен шоколад до 2020 г., Lindt планира да отвори 65 нови магазина през тази година. Това ще увеличи общия им брой в цял свят до почти 400 магазина. Godiva има над 450 бутика.

Lindt в момента елиминира някои от продуктите на Russell Stover и увеличава цените, като представя и нови продукти. Промяната ще повлияе на растежа в краткосрочен план, казва компанията. Тя стана третият най-голям производител на шоколади в Америка след придобиването на Russell Stover през 2014 г.

Производителят на шоколадовите великденски зайчета миналия месец избра финансовия директор Дитер Вайскопф за главен изпълнителен директор. Той замести Ернст Танер, който ще се фокусира върху ролята си на председател на борда на директорите. През март Танер прогнозира, че растежът ще се подобри през втората половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още