IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоколад и бира: Белгийците се страхуват, че атаките ще отпъдят туристите

Великден обикновено е силен сезон за шоколатиерите в Брюксел, но тази година посетителите са изплашени от терористичните нападения

16:55 | 29.03.16 г. 29
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В белгийски магазин, уместно кръстен Planete Chocolat, рафтовете са изпълнени с примамливи великденски съкровища, които имат за цел да привлекат купувачите – зайчета с панделки, красиви яйца в опаковки и елегантни кутии с бонбони.

Суони Вренкс, служител в магазина, намиращ се в близост до основния площад в Брюксел, твърди, че обикновено има между 50 и 100 клиенти до обяд в дните преди един от най-големите празници в християнския календар. Но след терористичните атаки, които нарушиха спокойствието в белгийската столица, малцина са тези, които се осмеляват да излязат за великденски лакомства, пише Bloomberg.

Въпреки че шоколатиерите реагират бързо, изразявайки съболезнования на близките на загиналите, също толкова бързо изразяват и своите притеснения за бъдещето. Тяхното препитание зависи от хората от целия свят, които посещават магазините им, за да опитат световноизвестните лакомства. Но търговците знаят, че в подобни ситуации туристите не посещават места, на които не се чувстват в безопасност.

„Сигурна съм, че ще се случи – хората ще отменят пътуванията си“, коментира Вренкс, „Те ще сметнат, че това е място за терористи“.

Атаките от 22 март, които убиха 31 души и раниха 270 други, са поредният сблъсък на Брюксел с насилието. Само няколко дни преди терористичните атаки белгийската и френската полиция проведоха акция, при която арестуваха в града Салах Абдеслам, главният заподозрян за атаките в Париж от 13 ноември, при които загинаха 130 души. Абдеслам се укриваше в белгийската столица. През май 2014 г. трима души бяха убити, когато стрелец извърши нападение в Еврейския музей на Белгия.

Идеята, че Белгия, малка западноевропейска страна с 11 млн. души население, може да стане известна с тероризма, шокира мнозина. За това място американският президент Барак Обама твърди, че е „лесно да заобичаш страна, известна с шоколад и бира“.

На Великден Белгия показва в пълна сила своята сладка страна – витрините на магазините са препълнени с шоколади. Твърди се, че местните ядат по повече от 8 кг шоколадови изделия всяка година, което ги нарежда на първо място по консумация.

Любовната афера на страната с шоколада датира още от царуването на крал Леополд II в Конго в края на XIX век, който помага за снабдяването на страната с готово за износ какао. Нещата започват да се случват истински чак след 1912 г., когато синът на швейцарски фармацевт създава първите шоколади с пълнеж, които нарича пралини. Те са сътворени в семейната му фабрика в Брюксел.

Днес белгийските шоколатиери изнасят продуктите си в целия свят, а брюкселските магазини се конкурират помежду си с артистично подредените си витрини, в опит да привлекат туристите, запътили се към музеите за изкуство и другите забележителности в града.

Тази година, в близост до този район, гражданите на Брюксел и посетителите на града се събраха, за да почетат паметта на жертвите на терористичните атаки.

Атаките ще свият потребителските разходи за отдих, свободно време и туризъм, но има вероятност те да имат само краткосрочен ефект върху белгийската икономика като цяло, твърди Франческа Пек, икономист на IHS Global Insight в Лондон. Загубите могат да се увеличат, тъй като атаките са се случили малко преди важния за бизнеса Великден, когато ресторантите и баровете обикновено са пълни.

В резултат от всичко това очакванията на IHS са, че белгийската икономика ще нарасне с 1,45% през тази година. Предишната прогноза беше за ръст от 1,6%. Но забавянето вероятно ще бъде временно, както това след атаките в Париж през ноември, където купувачите отказаха да променят навиците си, макар и изправени пред заплахата от нови терористични заплахи, коментира още Пек.

"Колкото и ужасни да бяха нападенията в Брюксел, икономическата активност обикновено е доста устойчива на терористични атаки“, пише тя.

И все пак белгийците са притеснени до какво ще доведе случилото се в дългосрочен план – дали хората в Япония, САЩ и Китай ще променят мнението си относно посещенията на своите любими калдъръмени улички и класически европейски кафенета. Търговците се надяват, че нещата ще се подобрят толкова бързо, колкото след атаките в Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
"Търговците се надяват, че нещата ще се подобрят толкова бързо, колкото след атаките в Париж."Хахаха... Един умира, друг му го навира! Един гледа сватба, друг брадва! И пр... Изобщо - европейски ценности... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
sdar
преди 8 години
Белгия и бира? Някой друг път, помия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още