IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спонсорите обръщат гръб на Шарапова

Допинг скандалът скара рускинята с Nike, Tag Heuer и Porsche, които се дистанцират от нея

13:22 | 08.03.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Porsche се дистанцира бързо от Мария Шарапова. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Porsche се дистанцира бързо от Мария Шарапова. Снимка: Ройтерс

След признанието си за взимане на допинг руската тенис звезда Мария Шарапова може да загуби и доста пари.

Американският производител на спортни стоки Nike замрази своя спонсорски договор за милиони долари с 28-годишната рускиня още в понеделник вечер, предава Ройтерс.

„Ние сме тъжни и разстроени от новините“, заяви говорителят на Nike Ке Хуан Уилкинс. „Затова решихме да замразим договора с Мария, докато тече разследването“. 

Според Business Insider договорът за спонсорство на Шарапова с Nike е бил за поне 12,5 милиона долара на година. По данни на Bloomberg подписаният през 2010 г. договор е на стойност 70 млн. долара за осем години. 

Американската компания работи и с още няколко известни активни играчи, сред които Рафаел Надал, Хуан Мартин Дел Потро, Роджър Федерер и Анди Мъри.

Но производителят на спортни стоки не е единствената компания, която се дистанцира от рускинята. 

Швейцарската компания за луксозни часовници TAG Heuer реши да не продължи спонсорския си договор със Шарапова, предава ТАСС.

„Крайният срок на контракта с Мария Шарапова бе 31 декември 2015 г. Ние водехме преговори за продължаване на нашето сътрудничество. Но с оглед на сложната ситуация компанията реши да преустанови преговорите и да не продължава договора с руската тенесистка", съобщи директорът по международните отношения на компанията Марин Лемон-Бренан.

Германският производител на луксозни автомобили Porsche също поема по подобен път. „Разстроени сме от новините, които обяви Мария Шарапова. Не можем да анализираме ситуацията преди обявяването на подробностите. Във връзка с това решихме да отложим планираните мероприятия", съобщава компанията.

По-рано в понеделник на извънредна пресконференция тенесистката обяви, че не е преминала допинг тест на Откритото първенство по тенис на Австралия (Australian Open). Тя  е била уведомена от Международната тенис федерация (ITF), че има положителни проби за мелдоний, който бил прибавен към списъка на забранените субстанции и методи на Световната антидопингова агенция в началото на 2016 г. Шарапова заяви, че е приемала лекарството легално в продължение на цели десет години.

Сред останалите спонсори на Шарапова са козметичният бранд Avon, производителят на тенис ракети Head и компанията за бутилирана вода Evian. Счита се, че в кариерата си досега само от спортните си достижения рускинята е спечелила 37 млн. долара, което ѝ отрежда второто място по този показател след Серена Уилямс, която си е докарала 75 млн. долара. Но пък Шарапова е спечелила много повече пари от американката от печеливши рекламни договори. 

Според Forbes руската тенисистка продължава да бъде най-скъпоплатената спортистка в света, като е на върха в продължение на цели 11 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Или фирмите са решили да спестят малко от реклами, или някой/някоя друг/а сега ще лапне договорите. Тогава ще стане ясно откъде й е дошло. В професионалният спорт всички взимат химикали. Голямата борба е кои да се забраняват и кои не. Там е ключът кои да са победители в турнирите. Не само в тениса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
абе, защо м у р г а в а т а е лоша дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Хаха, то от 2 месеца рязко го приеха за допинг и сега почват да гърмят предимно руски спортисти. Не, няма конспирация :D Срл съм ви на спорта и на допинг комисиите. Наще щанги пак тъй ги разглобиха. Световен спорт, ннайци. Еати мафията.Само за сравнение:http://***.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2268843.jpghttp://***.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2268845.jpgТая ***, не не взима допинги, тя природно си може да дига 200кила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Светът е жесток Маша...Няма ненаказано добро и непорогано красиво...Фактът, че всичко е срещу теб доказва, че си стигнала момент, в който трябва да си затвориш устата и да си отвориш очите и ушите, докато хванеш от къде ти идва всичко това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
dakl
преди 8 години
А имат ли избор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Нормално е да ги прекратят. Договорите са за реклама, а не за антиреклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Те много лекарства не са допинг, но са разработени да ти помагат при определени заболявания и понякога "страничните" ефекти могат да са положителни, което ги прави забранени за спортисти. Кленбутеролът е за астматици, но масово се ползва навсякъде, а следата от него я няма след няколко месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Мелдоний не е допинг, обаче широко се използва за изчистване на следите от допинг в организма.Когато човешките възможности са изчерпани докрай само допинга ти помага да продължиш напред, стига да не те хванат. Затова и очистващото лекарство беше сложено в списъка със забранени за употреба от спортисти субстанции от януари миналата година. По непотвърдена информация масово спортисти от целия свят са "изгърмели" заради мелдоний. Задава се или огромен скандал или огромно недоволство сред професионалните спортисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Не ги прекратяват, а "замразяват", има разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
dmm
преди 8 години
Нещо не ми става ясно защо прекратяват договорите. Ясно е написано че някакво вещество не е определено като допинг, защо тогава се прекратяват договорите. Отделно от това Шарапова е рускиня само по име, май си тренира в калифорния, та чичко янки дудъл какво е дал на готината мацка само той си знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още