IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wal-Mart затваря част от магазините си в Бразилия

Най-големият търговец на дребно в света напуска лошо представящите се пазари

21:44 | 23.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Веригата магазини Wal-Mart Store обмисля затварянето на около 30 магазина и отдаването под наем на част от собствеността си в Бразилия през следващата година, съобщава бразилският вестник Valor Econômico в сряда, цитиран от Ройтерс. Ходът е част от намерението на най-големия търговец на дребно в света да напусне лошо представящите се пазари.

Wal-Mart отказва директен коментар по затварянето на магазините, заявявайки за Ройтерс, че „непрекъснато преразглежда портфолиото си и взима решения, базирани на това, което е най-добро за бизнеса и клиентите“. Valor не разкрива източника на новината си.

Преди два месеца главният изпълнителен директор Дъг МакМилън обеща да преразгледа глобалната база с магазини на Wal-Mart, за да елиминира неефективните звена. Компанията започна да продава неосновния си бизнес в Латинска Америка, включително собственост в Чили и верига ресторанти в Мексико.

Ако бъде осъществено, решението може да затвори около 5% от текущата складова база в Бразилия, коментира вестникът. Wal-Mart има 588 магазина в страната, твърди компанията в уебсайта си.

Wal-Mart обмисля и да даде под наем част от собствеността си на магазини за обзавеждане в няколко региона в Бразилия, за да генерира допълнителни приходи, казва Valor.

Изоставайки зад конкурентите си Casino Guichard Perrachon & Cie's и Carrefour в Бразилия, най-голямата икономика на Латинска Америка, през последните четири години Wal-Mart намали цените, което заедно с по-високите заплати и оперативни разходи са намалили доходността, казват анализаторите.

Нетните продажби в Бразилия са се понижили с 0,4% през третото тримесечие, което е под резултатите на GPA и Carrefour, съобщава Valor, добавяйки, че продажбите в магазините отворени от поне година са спаднали с 0,6% през периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още