IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2040 г. повечето коли ще бъдат автономни

Голямата пречка все още е международното законодателство

13:45 | 25.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Автономният автомобил на Google. Снимка: Google</p>

Автономният автомобил на Google. Снимка: Google

Все повече световни автомобилни производители залагат на технологии за автономно управление, включително и такива, които ще позволят на превозните средства да се движат напълно самостоятелно. Според експерти, през 2040 г. около 75% от автопарка на планетата ще се състои от такива машини, съобщава Bloomberg.

В надпреварата за създаване на автономни автомобили се включиха дори IT гиганти като Google и Apple. Проучване на Boston Consulting Group (BCG) показва, че през 2025 г. пазарът на подобни технологии ще се увеличи до 42 млрд. долара, а делът на тези превозни средства ще достигне 12-13%, или общо 14,5 млн. единици. От тях 600 000 ще са напълно автономни.

Изследване на друга организация - McKinsey Global Institute, дава още по-голямо предимство за тези коли – 15-20%. Тяхното излизане на пътя ще позволи да бъдат намалени катастрофите със смъртен изход със 70%.

Институтът по електротехника и електроника (IEEE) предполага, че до 2040 г. автомобилите с автономни технологии ще достигнат 75% от общия брой превозни средства в света. Цитира се изследване на европейската и австралийската програми за оценка на нови автомобили - Euro NCAP и ANCAP, според които използването на система за екстремно спиране е намалило сблъсъците при движение на заден ход с 38%.

Голямото препятствие за създаване на напълно автономен автомобил обаче все още не е преодоляно. Това е международното законодателство, в това число и приетата през 1968 г. Виенска конвенция. Тя също засяга движението по пътищата, като според нея „всеки шофьор по време на движение е длъжен да осъществява непрекъснат контрол над автомобила си”.

В момента на много места по света има забрана за използване на безпилотни превозни средства. В САЩ то е разрешено само в щатите Невада, Флорида, Калифорния,    Мичиган и Вирджиния. Планове за създаването на такива автомобили се разработват от властите в отделни общини в Белгия, Франция, Италия и Великобритания.

Разрешение за подобни проекти вече бяха издадени в някои градове на Германия, Холандия и Испания.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
FNM
преди 8 години
Само след 25 години? Абсолютни глупости! Та това са само след три поколения автомобили, считано от днес. Все едно да сравняваме Голф 7 с Голф 4. Не ми се вярва технологичния напредък, колкото и да допуснем, че би се ускорил, да позволи 75% от автомобилите да са автономни след само 25 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още