IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК с призив за национални разследвания в ЕС по Дизелгейт

Брюксел няма правомощия да проверява нарушения на законодателство от страна на компании

15:31 | 24.09.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК  с призив за национални разследвания в ЕС по Дизелгейт

Държавите от ЕС трябва проведат собствени национални разследвания за скандала със софтуера, прикриващ въглеродните емисии, разтърсил Volkswagen.

Това призова говорителят на Европейската комисия Лусия Коде по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел.

Работата на Европейската комисия ще е да предостави платформа, чрез която по-лесно да бъдат сравнени резултатите от тези проверки на национално ниво. Коде обясни, че в този случай ЕК няма правомощията да разследва, макар и да има нарушения на законодателството в областта на околната среда.

Брюксел може да проверява случаи на нарушения на държавно ниво, а при нарушения на законодателството от страна на компании е работа на националните органи да проверят казуса, поясни тя.

Междувременно „Дизелгейт“ се разраства. За кратко вчера имаше успокоение, след като изпълнителният директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн подаде оставка.

Днес обаче стана ясно, че софтуер, който крие обема на емисиите, е бил използван и в Европа. Според непотвърдена информация емисии над стандартите има и един от моделите на BMW. Ако тази спекулация се потвърди, това може да разклати цялата автомобилна индустрия, не само в Германия, но и в цяла Европа, въпреки че според информацията BMW не е ползвала измамен софтуер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
мерси подобно и без тва статии от тоя тип ще замола .... кат те гледам направо Анна Каренина си сътворил под тая статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Ако няма какво да кажеш, по-добре не го прави тук. Всички знаем вече колко си ***, няма нужда да се доказваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
verimg
преди 8 години
"Това призова говорителят на Европейската комисия Лусия Коде "Незнам ама Европа се самоубива яко. Или по-точно ЕК забожда пирона все по-дълбоко. Дори и да има злоупотреби - това ли е начина - да се вдига шум. СЕга може да се стигне до масови фалити на автопроизводители. И накрая не само европейски работни места няма да има, но и европейски фирми. Та кой би повярвал, че Европа ще бъде един огромен приют за бездомни? Добре армия няма, политката са гола вода, сега и икономика ако проняма, какво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
боли ме мене опашката, кой е с дизелгейт да се опраа аз съм с двуколкатагейт, изхвърлям вредни емисии до 15/20 цигари на ден ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още