IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите в България са едва 0,01%

Тенденциите в електромобилния пазар са възходящи и устойчиви не само в европейски и световен мащаб, но и у нас

21:21 | 04.03.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тенденциите за развитие на електромобилния пазар са положителни, възходящи и устойчиви не само в европейски и световен мащаб, но и в България. Това каза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria председателят на Индустриалния клъстър Електромобили (ИКЕМ) Илия Левков.

"Трендът е устойчив и с големи темпове, ако говорим с проценти. В абсолютна стойност нещата са малко по-различни. За да може да стартира тази индустрия, която е огромна в световен мащаб, действително трябва да има системен подход от страна на институциите. Липсата му води до несистемни резултатите".

Електромобилите в България са едва 0,01%, около 450, като в това число има и електрически мотопеди, мотоциклети, хибриди, но не са включени превозните средства, които са плод на "много добрия, новаторски български дух и експериментиращ, компетентностен модел", благодарение на който има и самоделни електрически автомобили. Те не са включени в официалния журнал, каза Левков.

"Електроавтомобилът няма да победи конвенционалните автомобили, защото е по-скъп, а защото е по-добър и по-качествен. Всички мобилни телефони също бяха много скъпи, но сега ни ги предоставят за ползване и комуникация. Електромобилите ще бъдат новият начин за придвижване и новото отношение към използване на енергията".

Най-добрият пример за използване на автомобили, захранвани с електрическа енергия, е Норвегия, каза специалистът.

"Там започнаха със системен подход от стимули, възможности и привилегии, които доведоха до това, че една световна фирма всеки месец отбелязва ръст в продажбите между 10-15%, което предизвиква дори бизнес ревност. Естония, която не е богата на петролни залежи, вложи средствата, получени от продажба на въглеродни емисии в закупуване на над 600 електрически автомобила за държавната и общинска администрация".

Още новини от Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Бях мернал една такава Tesla Model S да ти кажа особено се съмнявам тая кола да е на някой контрольор от градския транспорт по-скоро е някой "бизнесмен" айде нека така да го кажем, цената на същата кола в mobile.de e близо 100К евра ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Не мисля, че някой "бандит" би си купил подобна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
е колко % да са в най-бедната държава кво искат добре поне, че някой бандит си купи някоя лъскава играчка Тесла там да си цъкат лятото ка Сл. Бряг и да му се възхищават само къде ги зареждат ей тука е най-големия Х нешо ако стане по пътя за морето и ше треа да си носи тока в джоба, за да зареди летящата чиния ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още