IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford откри завод за двигатели за 275 млн. долара в Русия

Целта е производството на автомобили в страната да е по-малко зависимо от вносни части и валутни колебания

22:38 | 03.09.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руското дружество на американския производител на автомобили Ford, Ford Sollers, откри завод за двигатели за 275 млн. долара в четвъртък, който ще помогне произведството на автомобили в страната да е по-малко зависимо от вносни компоненти и колебания на валутните курсове, съобщава Ройтерс.

Ford иска 60% от разходите за производство на автомобили за руския пазар да се влагат в самата страна още до 2020 г., за да намали, например, вносните си мита за автомобилни части.

Новият завод, който се намира в татарската република, има капацитет на производство до 105 000 двигатели на година с възможност за разширяване на дейността до 200 000 двигатели, заяви Ford Sollers.

Поне 30% от произведените в Русия автомобили, включително моделите Ford Fiesta, Ford Focus и Ford EcoSport, ще бъдат с местно създадени двигатели, заяви компанията, без да предоставя времева рамка. Ford в момента не произвежда двигатели в Русия.

„Основната ни цел в съответствие с дългосрочната ни вътрешна стратегия е да стартираме производство на двигатели със значителна степен на локализация. Напълно отдадени сме на тази стратегия, която е ключова за бизнеса ни в сегашната външна среда“, заяви Адил Шринов, главният оперативен директор на Ford Sollers.

След години на ръст от над 10% руските продажби на автомобили се сринаха през 2014 г., след като икономиката се сви, а рублата поевтиня в следствие на по-ниските цени на петрола и санкциите на Запада.

Прогнозите са, че продажбите на нови автомобили в Русия ще спаднат с 36% през тази година до 1,55 милиона броя, сочат данни на Association of European Businesses (AEB) в Москва. За периода между януари и юли продажбите са се понижили с 35% на годишна база, казват от организацията.

Продажбите на Ford в Русия са спаднали с 52% през същия период, макар че компанията представи четири нови модела в страната през тази година. Тя пое контрола и над дружеството Ford Sollers, което излезе на червено през миналата година заради икономическия колапс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
ПутИн какво им каза - в тези трудни времена търговците които въпреки санкциите инвестират в икономиката, ще имат нашата подкрепа за в бъдеще. Тъй че сега може да са на загуби, ама един ден ще са на печалба, за сметка на тези дето се изнесоха от там и си загубиха пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
Всички са на загуба ...нормално е , ама продължават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
*** провокатор , а...някой да говори за комунизъм тука ? Русия е комунистическа , а ...*** и глупендерите дето се пускате тука да иСкарате некой леФ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
vv1969
преди 8 години
Инвестицията в предприятието "Ford Sollers" е донесла значителни загуби на Форд и неговият партньор руската фирма "Соллерс" през 2014 година.По информация на руския вестник Комерсант:Ford Sollers стал основным проблемным активом, сформировавшим в 2014 году убыток "Соллерс". Убыток Ford Sollers за 2014 год составил 10,9 млрд руб., выручка 52,2 млрд руб., продажи Ford упали на 38%, до 66 тыс. машин.Подробнее: http://***.kommersant.ru/Doc/2707952
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
basta
преди 8 години
Къде по-точно някъде американците или някой от ЕС са забранили или поставили санкции на автомобилната индустрия? Фирмата е частна, а не държавна и може да си решава сама, все още не сте забравили.... Те и руснаците защо пък не наложиха контра санкции на автомобили, а само на плодове и зеленчици :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
dakl
преди 8 години
А защо не в България след като сме толкова преданни на САЩ , че даже и за министър на външните работи ни назначиха бивш американски чиновник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Да ве, ама и тея от Форд са еати ***, как може да не изпълняват нареждането на демократично избрания им президент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 11
basta
преди 8 години
Уж икономически и финансов сайт, а пълно с комунистически "мислители" и разбирачи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 3
george353
преди 8 години
Хо хо хо, санкции в американски стил. За ЕС бежанци, а за Русия инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 6
Илко
преди 8 години
"Братята" ни американци влагат пари в "агресора" Русия. Боко Тиквата няма ли да им се скара, че и при нас да направят завод или Плевньо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още