IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия нареди на Volkswagen да върне в сервизите веднага 2,4 млн. коли

Властите отказват предложението на концерна за акция по желание на клиентите

10:31 | 15.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Германия нареди на Volkswagen да върне в сервизите веднага 2,4 млн. коли

Скандалът с манипулираните данни на емисиите вредни газове от дизеловите коли на Volkswagen (VW) навлиза в нов етап. Германската Федерална служба по моторен транспорт (KBA) нареди на концерна да върне веднага за сервизна акция 2,4 млн. автомобила. По този начин властите отхвърлят предложението на концерна за акция по желание на клиентите. 

„Нареждаме на Volkswagen сервизна акция“, заяви говорител на базираната във Фленсбург агенция, цитиран от DPA.

В началото на октомври VW предложи на KBA план за това как да процедира с превозните средства, в които е монтиран манипулиращият софтуер. Сега обаче властите го отхвърлят.

Освен това базираният във Волфсбург производител сега е задължен да представи и срокове за решението на проблема при колите с 1,6-литров двигател. 

Припомняме, че Volkswagen призна в средата на септември, че е манипулирал в САЩ тестовете за вредните емисии на своите дизелови автомобили. Според данни на компанията в глобален мащаб са засегнати около 11 млн. автомобила. 

По-рано през миналата седмица прокуратурата на германския град Брауншвайг обискира централата на концерна във Волфсбург и офиси в други градове. Целта на мерките е запазване на документи и данни, които да предоставят информация за точните действия на тези служители от компанията, които са участвали в манипулирането на емисиите на отработените газове от дизеловите автомобили, както и на тяхната идентичност.

До 78 млрд. евро може да коства дизеловият скандал на Volkswagen Group, сочат изчисленията на швейцарската банка Credit Suisse, цитирани от CNN.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още