IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се притесни за имиджа си заради Daimler

Ако се докаже, че още един германски концерн е лъгал клиентите си и властите, това би било сериозна щета за страната като люлка на индустрията

15:51 | 14.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможните манипулации по отношение на изхвърляните от дизелови автомобили вредни газове са „били алармата“ у германското правителство, пише местният икономически всекидневник Handelsblatt. 

“Ако се докаже, че още един германски концерн е лъгал клиентите си и властите, това би било сериозна щета за Германия като люлка на индустрията“, пояснява секретарят по въпросите за защита на потребителите в правосъдното министерство Улрих Келбер пред вестника. В интерес на целия бранш е да се запази доверието, смята той. 

„Ако са инсталирани технологии, който не са в съответствие с нивото на техниката, а след това се ускорява замърсяването на въздуха, трябва да се увеличи значително натискът", каза Келбер. Той обяви мерки, които ще имат и международен ефект. В допълнение към санкциите в бъдеще трябва да има независими тестове.



„В допълнение към типовите одобрения трябва да има и по-добър надзор на пазара", каза той. A проверките в германската федерална служба по моторен транспорт (KBA) ще включват и по-сериозна защита на потребителите. Подобно на пазарния регулатор BaFin и тук следва да има консултативен комитет за потребителите.

Според различни информации базираната в Щутгарт компания е продавала  в Европа и САЩ в продължение на почти едно десетилетие (2008 г. - 2016 г.) превозни средства с неприемливо високи емисии. Става дума за около 1 млн. автомобила. 

Прокуратурата разследва двама служители на Daimler по подозрение, че са заблуждавали купувачите на автомобили със забранена реклама. Предполага се, че и други служители на концерна са участвали в действията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още