IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпото LaFerrari бе купено за 7 млн. долара

Парите ще отидат за реконструкция на италиански градове, пострадали от земетресенията

16:00 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ferrari&nbsp;</em></p>

Снимка: Ferrari 

Италианският автомобилен концерн Ferrari успя да продаде последното произведено LaFerrari за рекордните 7 млн. долара, превръщайки го в най-скъпо изтъргуваната съвременна кола в света. С този резултат специалният суперавтомобил задмина с повече от 1.8 млн. долара предишното най-скъпо LaFerrari.

Не по-малко впечатляваща от цената е и историята на самата кола. Първоначалните планове на Ferrari бяха да бъдат произведени точно 499 бройки от модела LaFerrari.

След опустошителните земетресения в Италия обаче от базираната в Маранело компания решиха да построят една последна кола от серията, която да бъде продадена на търг, а парите от продажбата да бъдат дарени за благотворителност и да бъдат използвани за реконструкцията на разрушените от земетресението градове в централната част на страната. Именно това ще се случи със 7-те милиона долара, за които въпросното LaFerrari бе продадено в края на миналата седмица на търг, организиран от RM Sotheby's във Флорида.

Финалното наддаване на 7 млн. долара дошло след ожесточена 10-минутна битка.

Интересното в случая е, че крайната цена на колата е повече от 5 пъти по-висока от сумата, която Ferrari LaFerrari струваше в САЩ – 1,4 млн. долара.

За разлика от останалите 499 бройки от модела, LaFerrari #500 има боядисан италианския трикольор на предния капак, както и уникален плакет в интериора, който свидетелства за специалния статут на колата. Очаква се в бъдеще тази кола да е особено търсене сред колекционерите.

Това е не само най-скъпото LaFerrari, продадено на търг, но и най-скъпо продадената кола, произведена през 21 век.

На същия търг бяха предложени и два официални състезателни екипа (гащеризон + ръкавици) на отбора на Ferrari във Формула 1. Единият с подписа на Кими Райконен, а другия - с автограф от Себастиан Фетел. Те бяха продадени за 36 000 долара, които ще бъдат използвани за същата кауза.  

Още подобни новини четете в Automedia.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още