IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новорегистрираните автомобили у нас растат с над 9% през октомври

В периода януари - октомври в България са регистрирани малко над 19 хил. нови автомобила

14:51 | 17.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новорегистрираните автомобили в България през октомври растат с 9,2% до 2 123, сочат данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA). За първите десет месеца на годината са регистрирани малко над 19 хил. нови автомобила, което представлява увеличение от 9,5 на сто на годишна база.

От данните на Асоциацията е вино, че ръстовете в България изпреварват средния темп за ЕС. През октомври в общността има нищожен спад от 0,02% до 1,104 млн. новорегистрирани автомобила. За периода януари - октомври ръстът на този показател, показващ динамиката в продажбата на автомобили, е в рамките на 7,2 на сто до 12,3 млн.

Увеличението се дължи основно на доброто развитие на автомобилните продажби в Кипър (ръст от 26%), както и в Латвия и Литва, където има ръст от по малко над 20 на сто. В тези държави обаче пазарите са малки - в Кипър има 8,4 хил. нови автомобила, в Латвия - 11,5 хил., в Литва - 14,4 хил.

Най-големите пазари са Германия и Великобритания - със съответно 2,81 млн. и 2,33 млн. новорегистрирани автомобила. Ръстовете там обаче са и по-ограничени - от 4,9% в Германия и от 2,5% във Великобритания. Третото място заема Франция с 1,65 млн. нови автомобила, регистрирани в периода януари - октомври 2016 година. Увеличението е от 4,7% на годишна база.

Данните на Асоциацията показват лоши новини за пазара в Холандия. През октомври регистрациите са с 22% по-малко. За първите десет месеца на годината в страната са регистрирани 315 хил. автомобила, което е спад от 7,1 на сто.

Въпреки всички трудности Volkswagen остава компанията, продала най-много автомобили - 2,94 млн. от всички брандове в холдинга, което представлява ръст от 2,8% за първите десет месеца на годината. Второто място заема PSA Group с 1,23 млн., следвани от Renault Group с 1,22 млн. новорегистрирани автомобила за периода. Увеличението е съответно от 1,7% и от 11,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Karo
преди 7 години
Норално е хората да бързат да си купуват нови автомобили, докато все още са стока освободена от ДДС у нас. Статистиката показва че у нас нови автомобили се купуват от фирми в 95% от случаите и само 5% са на физически лица балъци с ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още