IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачка заплашва заводите на Renault

Синдикалистите се съпротивляват срещу опитите на ръководството да ги подтикне към по-гъвкаво работно време

20:42 | 15.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Профсъюзните организации в Renault призоваха днес към протести и стачни действия във френските заводи на компанията. Синдикалистите се съпротивляват срещу опитите на ръководството да ги подтикне към по-гъвкаво работно време, съобщава Automedia.bg.

И трите основни синдиката в групата подкрепят стачката, съобщава Ройтерс. Работническите организации в момента преговарят за нов тригодишен колективен рамков договор с компанията, сегашният изтича в края на годината.

Ръководството иска да позволи на шефовете на заводи да въвеждат извънредни смени при нужда с по-кратко предизвестие от сегашното и да заплаща извънредния труд наведнъж в края на годината. Това бе условието на компанията пред френското правителство, за да задържи производствата във Франция и да инвестира още 720 милиона евро в разширяване на заводите и обучение на персонала.

Френските заводи на Renault имат доста ниска продуктивност в сравнение с мощностите в други страни - едва 64 автомобила на работник годишно. Целта е тя да нарасне поне до 90 автомобила на работник.

Евентуалните стачни действия ще засегнат първо завода във Флен-сюр-Сейн, където се произвеждат Renault Clio, новото поколение на Nissan Micra и електрическото Renault Zoe. Във фабриката са постоянно заети почти 2200 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още