IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската централна банка затяга регулацията за имотите под наем

Институцията ще може да поиска от банките да ограничат ипотечното кредитиране за купувачите на жилища, които ще се отдават под наем

17:14 | 17.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Министерството на финансите на Великобритания даде на централната банка на страната специални правомощия да регулира кредитирането за покупка на имоти с цел отдаване под наем, съобщава FT.

Регулаторът ще може да налага ограничения на кредиторите, които отпускат ипотечни заеми на купувачите на имоти, които след това се отдават под наем.

Решението на финансовото министерство ще позволи на комисията по финансовата политика на банката да поиска от финансовите институции да ограничат ипотеките за купувачите на имоти, отдавани под наем, или като наложат ограничения на размера на заемите спрямо стойността на жилищата, или като съотношение между дохода от наем и вноската по ипотеката.

На практика решението на британското финансово министерство да прехвърли тези правомощия на централната банка е формално. И в момента тя може да поиска от банковите и финансови регулатори да наложат подобни ограничения, отбелязва изданието.

Основното опасение на централната банка на Острова е, че секторът на имотите, отдавани под наем, може да доведе до твърде неустойчиви движения на цените на жилищата в страната.

Все пак се очаква, че данъчните промени в сектора, които въведе предишното правителство, ще охладят този пазар дори и преди централната банка да се възползва от новите си правомощия.

Очаква се институцията да изясни какво точно ще предприеме съгласно новите си правомощия през следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още