IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 35-та в света по ръст на жилищните цени

В глобален мащаб цените на жилищата записват най-слабия растеж за последните четири години през второто тримесечие

09:45 | 02.09.15 г.
<p>
	Що се отнася до цените на жилищата, Европа вече не е най-слабо представящият се регион &ndash; &ldquo;титла&rdquo;, която Старият континент уверено държеше в продължение на 15 поредни тримесечия. <em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Що се отнася до цените на жилищата, Европа вече не е най-слабо представящият се регион – “титла”, която Старият континент уверено държеше в продължение на 15 поредни тримесечия. Снимка: www.pixabay.com

България е на 35-то място от 56 страни по ръст на цените на жилищата, сочат данните на консултантската компания Knight Frank.

Данните за страната ни, по които компанията ни сравнява с останалите пазари, обаче са от първото тримесечие на годината заради промените в методологията при изчисляването, които Националния статистически институт (НСИ) въведе тази година. Тези промени предизвикаха и закъснение при публикуването на данните. Статистиката за второто тримесечие ще бъде публикувана на 30 септември.

Цените на жилищата у нас отбелязват ръст от 2,2% на годишна база през първото тримесечие и 0,5% за самото тримесечие. Това ни нарежда в групата на страни като Белгия, Литва, Швейцария, Португалия и Русия, при които се отчитат сходни ръстове.

Лидер в класацията по най-силен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие на годината отново е Хонконг с годишно повишение от 20,7% и 3,3% за тримесечието. Тласък на пазара в специалния административен район отново дават богатите инвеститори от Китай. Броят на новите жилища, продадени през първата половина на 2015 г., надмина 8 700, отчитат от компанията.

Втората позиция в класацията е за Турция с годишен ръст от 18,5% и 5,2% за тримесечието. Третото място е за Естония със съответно 13,4% и 1,1%. Топ 10 се допълва от Люксембург, Нова Зеландия, Ирландия, Швеция, Исландия, Колумбия и Австралия.

На дъното на класацията е Дубай с годишен спад от 12,2% и 2,8% за тримесечието. Украйна е втора по понижение на цените на имотите със съответно 12% и 3,7%. Сред най-спадащите пазари се нареждат още Кипър, Гърция, Китай, Полша, Италия, Сингапур, Тайван и Франция.

Като цяло в глобален мащаб цените на жилищата записват най-слабия растеж за последните четири години – само 0,1% към края на юни спрямо юни 2014 г., посочват от компанията. Това се случва на фона на притесненията за икономиката на еврозоната, паниката, свързана със световните фондови пазари, и дискусиите за евентуалния момент, в който Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите.

Докато Китай измества Гърция по отношение на ключовите икономически безпокойства в света, а развиващите се пазари изглеждат все по-анемични, има глобално търсене на жилища, което личи при анализа на цените на жилищата, посочва се още в доклада.

Европа вече не е най-слабо представящият се регион – “титла”, която Старият континент уверено държеше в продължение на 15 поредни тримесечия. Скорошната нестабилност на китайския фондов пазар обаче подчертава колко крехко е възстановяването на еврозоната, особено на фона на дискусиите около предстоящото вдигане на лихвите в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още