IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай се очаква да нараснат с 6% през 2016 г.

Интересът към инвестиционни имоти ще продължи до края на тази година, очакват анализатори

18:06 | 08.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Цените на жилищата в Китай се очаква да нараснат умерено през тази и следващата година, показва анкета, проведена от Ройтерс. 

Възстановяването на пазара на жилища, който представлява 15 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, помогна за стабилизирането на икономическия растеж през тази година и даде тласък на строителния бранш, като същевременно вдигна цените на много стоки.

Цените в Шънджън скочиха с 62% на годишна база през април. Вторичните пазари също се разгорещяват.

Всички освен един анализатор в проучването очакват затягането на мерките за закупуването на жилища да бъдат наложени в повече градове тази година. Рестрикциите вероятно ще включват по-високи първоначални вноски или ограничения по отношение на броя на жилищата, които могат да бъдат закупени.

Средните цени на жилищата в Китай ще нараснат с 6,3% през 2016 г. спрямо предходната година, според медианната прогноза на 12 анализатори. Това е повече в сравнение с 4-процентовия растеж, прогнозиран в последната анкета, проведен през февруари. 

Запасите на жилища достигнаха 718,53 млн. квадратни метра към края на декември, показват официалните данни, като много от анкетираните смятат, че ще отнеме повече от три години, за да се изчистят.

Всички 12 анкетирани са на мнение, че интересът към инвестиционни имоти ще продължи до края на тази година, след като нарасна само с 1% през миналата година.

Инвестициите в строителството на имоти нарастват със 7,2% в периода между януари и април спрямо същите месеци от 2015 г. Данните за инвестициите в строителството през май ще бъдат публикувани в понеделник.

Според участниците в проучването цените на китайските жилища са високи. По скалата от 1 до 10, където 1 е изключително евтино, а 10 е изключително скъпо, средният отговор е седем. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още