IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Лондон отбелязват най-големия си годишен спад от 8 години

Във Великобритания като цяло обаче цените отбелязват повишение и на месечна, и на годишна база

13:00 | 24.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищните имоти в Лондон отбелязват най-големия си годишен спад от почти осем години през април, след като купувачите са започнали да избягват централните райони на столицата, съобщава Bloomberg.

Средната продажна цена в града се е понижила с 1,5% до 636 777 паунда (813 хил. долара) този месец спрямо миналата година, което е най-големият спад от май 2009 г., съобщи имотният сайт Rightmove в понеделник. На месечна база продажните цени в Лондон са спаднали с 2%.

Жилищният пазар в Лондон се представя доста по-слабо от останалата част от страната от началото на 2016 г., след като търсенето бе ударено от твърде високите парични оценки, вота за Brexit и увеличението на данъците за инвеститорите. По-скъпите жилища понасят най-силни удари, като по-вътрешните квартали на Лондон отбелязват годишно ценово понижение от 4,2%, а цените в по-евтините външни предградия са се повишили с 1,7%.

„Макар че по-голямата част от страната се радва на скок през пролетта, а повечето региони отчитат ценови бум и нови ценови рекорди, някои части на лондонския пазар все още се адаптират“, каза директорът на Rightmove Майлс Шипсайд. „На по-луксозния сегмент на пазара му се налага да изкушава купувачите с по-евтини продажни цени, компенсирайки по-високите данъци върху покупката“.

Във Великобритания като цяло цените са нараснали с 1,1% на месечна база през април, казва Rightmove. Това ускорение все пак е по-бавно от средния месечен ръст от 1,6%, отбелязван по това време на годината през последните седем години. Националният годишен растеж от 2,2% е най-слабият от април 2013 г.

Загубата на инерция може би сигнализира, че купувачите стават по-внимателни, докато ускоряващата се инфлация удря реалната печалба, а началото на официалния процес за излизане от Европейския съюз помрачава икономическите перспективи.

Отделен доклад на Deloitte в понеделник показа, че потребителското доверие е спаднало през първото тримесечие. Проучването е било осъществено сред 3000 британци между 17 и 20 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
MZ/X
преди 6 години
Цените са панднали поне с 10% в евро и долари, дори и там където в паунди сметнато има ръст. В Лондон цените са паднали 15% и тепърва ще падат, като тръгне масовото изнасяне на банки и дриги фирми към ЕС.Британците си направиха ритуално самоубийство с този Брекзит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още