IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ вече достигат нови рекордно високи нива

Според експерти обаче фундаментите на пазара са стабилни и за нов балон не може да се говори

10:52 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в САЩ вече надминаха пиковите равнища отпреди повече от 10 години, които се считаха за максимума на тогавашния жилищен балон, пише онлайн изданието propertywire.com.

Средната цена на средностатистическо американско жилище достига 198 хил. долара към април 2017 г., което е с 1% над предишния рекорд, отчетен през 2007 г., показват данните на компанията за имоти Zillow.

На годишна база през април ръстът на цените на имотите в САЩ достига 7,3% - най-силният от 10 години. Водещ в това отношение е пазарът в Сиатъл (12%), следван от Далас и Тампа (с по 11% увеличение).

В доклада на компанията се подчертава, че когато пазарът и цените се сринаха преди повече 10 години, на пазара му отне около десетилетие, за да се възстанови. На някои пазари това стана по-бързо в сравнение с други, посочва още компанията.

Данните показват, че от най-големите 32 пазара на жилища в САЩ средната цена на имотите е надвишила предишния връх на 10 пазара и то още преди година. Други 17 все още не са достигнали предишните рекорди.

„Сега, когато средностатистическият американски дом струва повече отвсякога, хората може би се питат дали не се намираме във вихъра на нов национален имотен балон. Не сме в балон и няма да навлезем в такъв скоро“, посочва главният икономист на Zillow Свенджа Гудел.

Според нея има голяма разлика между пазара сега и преди. По време на кризата кредитните стандарти на банките са били прекалено разхлабени, а спекулациите и свръхстроителството са били перфектната рецепта за бедствието.

В момента търсенето е в здравословни граници и основният двигател на пазара е стабилната икономика и демографските тенденции. Същевременно предлагането трудно отговаря на търсенето, заради което и цените растат по-бързо.

„Отвъд това фундаментите на пазара са стабилни. Жилищата са като цяло по-достъпни на повечето пазари, отколкото по времето на балона отпреди повече от 10 години, и ще останат такива дори в обозримо бъдеще, когато се очаква ръст на лихвите по ипотеките. Американците определено виждат смисъл в това да са собственици“, допълва икономистът.

Данните на компанията показват още, че средният наем в страната се увеличава с 0,7% през април до 1 412 долара на месец. Най-силен ръст е отчетен в Сиатъл, Сакраменто и Лос Анджелис – съответно 6%, 5% и 4%.

Според експертите основната спънка пред купувачите на имоти ще бъде предлагането. Данните сочат, че запасите на пазара са с 8% под предлагането по същото време на миналата година. Най-силен спад на имотите за продажба е отчетен в Минеаполис и Сиатъл – 27% и 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още