IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дисбалансът на пазара на офиси в Европа ще се задържи и през 2017 г.

Търсенето се увеличава, но предлагането не успява да му отговори

13:26 | 20.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Търсенето на офис площи в Европа ще продължи да се увеличава през 2017 г., макар че се очаква усвояването да е с около 13% по-малко в сравнение с тази година заради ограниченото предлагане. Това прогнозира в актуалния си доклад за пазара на офиси консултантската компания Savills.

Според експертите Brexit поне досега не е засегнал съществено пазарите на офис площи в континентална Европа. Във Великобритания пък бизнесът зае изчаквателна позиция и се очаква от следващата година новите наематели да включват и специални клаузи в дългосрочните си договори, за да компенсират донякъде несигурността.

Що се отнася до предлагането през тази година новозавършените площи са се понижили с 9% в сравнение с 2015 г., когато пък намаляха с 16% в сравнение с 2014 г. Това продължава да свива дела на незаетите площи в Европа, който през третото тримесечие на 2016 г. пада до 7,9% от 8,5% година по-рано, отчита компанията.

Възстановяване на строителната активност се очаква през втората половина на 2017 г. Така или иначе обаче голяма част от тези площи, които в момента са в строеж, са вече наети заради недостига на качествени готови офиси. Затова и експертите прогнозират, че делът на незаетите площи в Европа ще падне до 7% в края на следващата година.

Същевременно ограниченото предлагане продължава да подкрепя наемите, макар и темповете на ръст да се забавят. Централните бизнес райони отчитат ръст от 2% през третото тримесечие, а за следващата година се очаква темпът да се ускори с минималните 0,5% средно за Европа.

Основен задържащ фактор е политическата несигурност, макар че европейската икономика демонстрира някои признаци на устойчивост, се посочва в доклада на компанията. Поне засега негативните фактори се компенсират донякъде от продължаващия спад на безработицата, нарастващите потребителски разходи и слабата инфлация.

Основните рискове пред пазара идват от Brexit, встъпването в длъжност на Доналд Тръмп и ситуацията в Италия, посочва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още