IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността от инвестиции в първокласни имоти в Европа продължава да пада

Дори на пазарите в Централна и Източна Европа се наблюдават признаци за свиване

11:57 | 19.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Доходността от инвестициите в имоти на първокласните пазари в Европа продължава да намалява и през третото тримесечие на годината, показват данни на консултантската компания CBRE.

Доходността от инвестициите в първокласни активи на най-предпочитаните пазари се свива с от 10 до 30 базисни точки във водещите градове в Швеция и Германия, както и в Париж, отчитат експертите. В Мюнхен например спадът е от 30 базисни точки, като още през юни доходността беше паднала под 4 на сто.

Тази тенденция ще допринесе за допълнителното поскъпване на активите на първокласните европейски пазари, посочва компанията.

Същевременно рекордно ниските лихви продължават да пренасочват инвеститорите към сектора на имотите заради още по-ниската доходност от инвестициите в акции и облигации. Така конкуренцията за качествени активи на водещите пазари се засилва и допълнително тласка цените нагоре.

Доходността от 10-годишните германски облигации например в момента е негативна, а така доходност под 4% от първокласен бизнес имот изглежда доста привлекателна за инвеститорите.

Заради очакванията за продължително ниски лихви и инфлация в Европа инвеститорите не очакват тенденциите на пазара на имоти да се променят в обозримо бъдеще. Първокласните имоти се очаква да останат най-търсения актив в близко бъдеще, т.е. цените ще продължат да растат, а доходността – да намалява.

По-ниска доходност е отчетена и в други ключови локации за инвестиции в бизнес имоти в Европа – Амстердам и Брюксел. Там цените не са толкова високи, колкото на други места, и двата града започват да генерират сериозен инвеститорски интерес, което оказва натиск върху доходността.

Признаци за свиване на доходността се наблюдават и на пазарите в Централна и Източна Европа, които досега се оказаха по-устойчиви, отчита компанията. Във Варшава например доходността се е върнала на нивата от края на 2007 г., а в Прага се приближават до най-ниските стойности, отчетени също през 2007 г.

Все пак първокласните имоти в региона още носят на инвеститорите значително по-висока доходност в сравнение с развитите западноевропейски пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още