IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК с три ангажимента за постигане на целите за устойчиво градско развитие

На конференцията на ООН в Кито беше приета новата Програма за градовете

17:20 | 20.10.16 г.
ЕК с три ангажимента за постигане на целите за устойчиво градско развитие

Европейската комисия (ЕК) представи три ангажимента за постигане на новите глобални цели на Програмата за градовете, приета на конференцията на ООН "Хабитат III", съобщават от Брюксел. Конференцията се провежда в еквадорската столица Кито.

Програмата съдържа насоки за това как градовете по света да станат по-приобщаващи, по-безопасни и по-проспериращи, става ясно от съобщението на Комисията.

Поетите ангажименти на ЕК са свързани на първо място със споделяне на една и съща визия между новата Програма за градовете на ООН и аналогичната програма на ЕС. Европейската програма има за цел градовете да участват в изготвянето на политиките. В нея се съдържат 12 приоритетни теми, сред които за интеграцията на мигрантите и бежанците, както и качеството на въздуха в градовете.

В момента се изготвят планове за действие по темите, които ще включват препоръки относно политиките, добрите практики и проектите, които да бъдат споделени и реализирани в ЕС, обясняват от Брюксел.

Вторият ангажимент на Комисията е разработването на глобално, хармонизирано определение за градовете. Общата дефиниция за градовете е нужна, за да могат да бъдат наблюдавани постигнатите резултати и сравняване на данните.

Европейският съюз (ЕС), заедно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световната банка, ще изготви такава дефиниция, заявяват от ЕК. Ще бъдат разработени и онлайн бази данни и световен списък на градовете и техните основни характеристики.

Третият ангажимент на ЕК във връзка с програмата на ООН за градовете ще бъде насочен към насърчаването на сътрудничеството между градовете в областта на устойчивото градско развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още