IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на имоти продължава да ускорява растежа си

Швеция е европейската държава с най-силен ръст на цените на жилищата

18:28 | 21.12.15 г.
Глобалният пазар на имоти продължава да ускорява растежа си

Глобалният пазар на имоти продължава да ускорява растежа си, като през третото тримесечие на годината тенденциите вече са видими и в Европа – един от най-тежко ударените от кризата пазари, пише изданието Global Property Guide.

В топ 10 на класацията, която изданието подготвя, вече попадат четири европейски държави, а повечето от останалите са в топ 20, като значително намалява броят на европейските държави в дъното на класацията.

България обаче не е включена в класацията на изданието, тъй като няма адекватни данни за ценовите движения, след като Националният статистически институт (НСИ) промени методологията си.

Най-силен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие е отчетен в Катар – 16,4% на годишна база и 4,2% за тримесечието, макар че ръстът се забавя спрямо предходната година, когато е регистрирано увеличение на цените от над 37%.

Втората позиция е за Нова Зеландия с почти 15 на сто ръст на цените спрямо третото тримесечие на миналата година и над 7 на сто спрямо второто тримесечие.

Третото място е за Хонконг с годишен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие от 12,6% и 1,12% за тримесечието.

Топ 10 се допълва от Швеция, Ирландия, Япония, Румъния, Естония, САЩ и Мексико.

Най-силен спад на цените на жилищата е отчетен в Дубай – 14,1% на годишна база и почти 4% за тримесечието. Втора по спад на цените е Русия със съответно почти 14% за годината и малко над 3% за тримесечието. Третата позиция е за Египет със съответно 12,5% спад и 0,35% ръст.

Сред най-проблемните пазари на имоти в глобален мащаб се нареждат още Бразилия, Украйна, Гърция, Македония и Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още