IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Къде са най-горещите пазари на имоти в ЕС?

Румъния се очертава като новата гореща точка за инвеститорите през 2016 г.

11:21 | 27.07.16 г. 1
<p>
	С най-тъмните нюанси са страните, в които цените растат най-бързо, а в светлите цените се понижават.<em>&nbsp;</em><em>Илюстрация: TheMoveChannel.com</em></p>

С най-тъмните нюанси са страните, в които цените растат най-бързо, а в светлите цените се понижават. Илюстрация: TheMoveChannel.com

Европейският съюз (ЕС) е в заглавията на всички медии през последния месец заради решението на Великобритания да напусне общността. Секторът на имотите се фокусира върху това какво ще означава вотът на Острова за пазара както в страната, така и в ЕС като цяло, пише онлайн портала TheMoveChannel.com.

Основният въпрос, който движи инвестициите в имоти обаче, е друг, посочва изданието. Инвеститорите искат да знаят къде цените падат и къде растат, както и с какви темпове.

Порталът е направил графика на пазарите в ЕС на базата на данните на Евростат за пазара, които са коригирани с инфлацията.

Последните данни показват, че цените в ЕС през второто тримесечие нарастват с 4 на сто на годишна база и с 0,7 на сто за тримесечието.

Лидери по годишен ръст на цените са Унгария с 15,2%, Австрия с 13,4% и Швеция с 12,5%.

Спадове се наблюдават в Италия и Кипър – с по 1,2% на годишна база.

В сравнение с предходното тримесечие най-големите увеличения са регистрирани отново в Унгария – 5,2%, Австрия – 4,2%, и северната ни съседка Румъния – 3,3%.

Кипър води по спад с 3,4 на сто, следван от Малта с 2,8 на сто.

При картографирането е по-лесно да се забележат по-широките тенденции сред страните членки на ЕС.

Унгария и Австрия видимо се наслаждават на период на силен растеж, а Румъния се разкрива като нова гореща точка за инвеститорите през тази година, смята изданието. Добри са перспективите и пред пазарите на Испания и Португалия.

България попада в групата на страните с умерени повишения на цените.

Същевременно във Великобритания – една от най-предпочитаните дестинации от инвеститорите в имоти, вече се наблюдава забавяне на жилищния пазар заради несигурността около Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
deset
преди 7 години
Денонощно се надува новия имотен балон.Доказателсва се търсят под дърво и камък.Сравненията с развити европеиски държави са някак смешни от гледна точка на доходи и станандарт.Но в БГ освен алъш-верш друго нема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още