IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия с мащабен план за инвестиции в жилищния сектор

Държавата планира да изгради 47 хил. достъпни и социални жилища до 2021 г. и да насърчи строителството на още 20 хил. чрез специален инфраструктурен фонд

20:17 | 26.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Недостигът на жилища е най-остър в столицата Дъблин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Недостигът на жилища е най-остър в столицата Дъблин. Снимка: Архив Ройтерс

Ирландия ще отпусне 200 млн. евро за специален фонд за инвестиции в инфраструктура, който да насърчава жилищното строителство, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Фондът ще насочи дейността си към облагородяване на райони в големите градове, подходящи за жилищно строителство. Целта е чрез него да се насърчи изграждането на 20 хил. нови жилища до 2020 г.

Правителството на страната обяви и жилищен екшън план на стойност 5,35 млрд. евро. Средствата ще бъдат използвани за построяването на 47 хил. достъпни и социални жилища до 2021 г.

Властите в Ирландия предвиждат и промени в градоустройственото планиране, така че жилищни проекти да бъдат одобрявани по ускорена процедура. Големи проекти с по над 100 жилища ще могат директно да кандидатстват за одобрение пред An Bord Pleanala – националната независима структура по градско планиране.

Този съвет ще има правото и да приоритизира даването на одобрения, като това ще се случва за период от 18 до 20 седмици. Разглежда се и възможност за електронизирането на процеса.

Планът предвижда и мерки в подкрепа на наемния сектор и стабилизирането му. Предвиждат се и мерки за жилищно настаняване на студенти извън университетските кампуси.

Жилищната агенция на Ирландия ще получи 70 млн. евро, с които да придобие подходящи портфейли от необитаеми имоти, които да бъдат отдавани под наем. В тази връзка предстои да бъдат регистрирани всички свободни имоти в страната. Предвижда се и трансформиране на празни офис сгради в жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още