IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Долен Манхатън премина през трансформация след 11 септември

Бизнесът и заетостта в района се възстановяват уверено

11:41 | 12.09.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият комплекс на мястото на сринатия Световен търговски център. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият комплекс на мястото на сринатия Световен търговски център. Снимка: Ройтерс

Долен Манхатън, където се намираха сринатите при терористичния атентат от 11 септември 2001 г. кули близнаци, премина през последното десетилетие през вцепенение, изцеление и възстановяване, предава CNBC.

Днес този процес изглежда се отплаща, допълва медията. 

Той обаче далеч не протича гладко и лесно. Данните на Алианса за Долен Манхатън сочат, че приходите на 90% от магазините в района спадат драстично в годината след атаките, а 47 на сто от търговците, ресторантите и другите доставчици на услуги в района обявяват мащабни съкращения.

Районът беше засегнат тежко и от финансовата криза от 2008 г. Преди атаките от 2001 г. търговският сектор в района можеше да се похвали с почти 237 хил. работни места. През 2009 г. броят им беше по-малко от 200 хил. Това доведе до колебания дали районът изобщо може да се възстанови от две бедствия в рамките на едно десетилетие.

До края на 2015 г. обаче картината е коренно различна. Повече от 232 хил. души са заети в частния сектор в сферата на търговията и услугите в Долен Манхатън. Броят на заетите в сектора продължава да расте.

Представителите на местния бизнес споделят, че след 11 септември новият бизнес е бил блокирал за значителен период от време. През последните години обаче на мястото на кулите близнаци от Световния търговски център бяха издигнати нови сгради и кварталът постепенно се възстанови.

През последните години Долен Манхатън еволюира от район, доминиран от финансовата индустрия, до “шарен” квартал с близо 60 хил. жители и над 14 млн. посетители годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още