IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краудфъндинг в сектора на имотите - Ню Йорк дава пример

В проект за апартхотел са инвестирани 95 млн. долара, от които 12 млн. долара са набрани чрез платформа за споделено финансиране

17:44 | 02.09.15 г.
Краудфъндинг в сектора на имотите - Ню Йорк дава пример

Първият имот в Ню Йорк, финансиран с пари, набрани чрез краудфъндинг*, е почти готов, съобщава Bloomberg. Това е още една крачка напред за зараждащия се модел на финансиране в сектора на имотите, който предстои да се докаже като работещ и в сегмента на бизнес имотите, отбелязва информационната агенция.

AKA United Nations – апартхотел за по-дълъг престой, ще отвори врати на 10 септември.

Апартхотелът се помещава в съществуваща стара сграда, чието придобиване и ремонт са стрували 95 млн. долара. От тях 12 млн. долара са набрани чрез краудфъндинг.

При краудфъндинга в сектора на имотите инвеститорите участват със суми от поне 100 долара. Системата обаче трудно работи на пазар, който не страда от недостиг на институционален капитал, отбелязва агенцията.

Системата за споделено финансиране в сектора на имотите в САЩ е доста млада и навлезе по-осезаемо през 2012 г., след като бяха приети някои законови облекчения. През тази година се очаква за сектора на бизнес имотите да бъдат набрани 2,57 млрд. долара – двойно повече спрямо миналата година.

Това обаче представлява много малък дял от капитала, който се насочва към сектора в национален мащаб и който надвишава 255 млрд. долара.

Кампанията за финансирането на AKA United Nations привлече 116 инвеститора, които дадоха по минимум 20 хил. долара. Те могат да очакват възвръщаемост от порядъка на 19 до 23%, която ще дойде от хотелските такси, както и от продажбата на жилищата на следващ етап.

* На английски: crowdfunding – групово финансиране

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още