IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните банки в Лондон виждат Франфурт като алтернатива при Brexit

В германската провинция Хесен вече са постъпили запитвания за евентуално преместване на банкови офиси

11:26 | 23.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международните банки се насочват към разкриването на офиси във Франкфурт заради опасенията им, че ще им се наложи да пренасочат някои от европейските си операции извън Лондон, ако Великобритания реши след днешния референдум да напусне Европейския съюз (ЕС), пише FT.

Лондон е предпочитаната европейска локация за европейския финансов бизнес, включително и за деноминирани в евро операции, макар че Великобритания не е член на еврозоната. Страната досега успешно отбиваше опитите на Европейската централна банка (ЕЦБ) да наложи еврото като основна валута на клиринговите къщи извън еврозоната. Именно членството на Великобритания в ЕС изигра централна роля за това, отбелязва изданието.

Тарек ал-Уазир, икономически министър на провинция Хесен, съобщава, че вече няколко международни банки са изпратили запитвания за офиси през последните два месеца – времето на активната кампания преди референдума на Острова. Той обаче не коментира колко точно са запитванията. 

Според запознат източник на изданието става въпрос за почти 12 банки, предимно американски и швейцарски. Един от кредиторите дори е доста напреднал с подготовката за разкриването на представителство във Франкфурт.

Източникът на изданието посочва, че в случай на Brexit две от банките смятат да преместят стотици работни места от Лондон към Франкфурт.

Уазир посочва, че много от британците си правят илюзии за това какво би било, ако страната им не членуваше в ЕС. „Те не осъзнават, че не само банките, а много други бизнеси се питат къде другаде биха могли да отидат“, коментира той.

В случай, че Великобритания реши да напусне ЕС, това как ще се премества бизнесът зависи в голяма степен от Лондон и Брюксел. Конкурентните на Лондон финансови центрове обаче вече усещат облагите, ако базираните на Острова фирми решат да напуснат.

Някои банкери в Лондон изразяват скептицизъм за преместване на работни места в посока Франкфурт, защото германският град е по-малък в сравнение с британската столица и не разполага с толкова квалифицирана работна ръка. Освен това германските трудови закони са доста по-рестриктивни, когато става въпрос за съкращения на персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още