IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на жилища в Скандинавието - по-голям проблем и от престъпността

Хората се опасяват от покачващите се разходи за живот, а младежите са убедени, че ги чака по-лошо бъдеще от родителите им

13:27 | 12.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Недостигът на жилища е проблемът, който най-силно тревожи жителите на Стокхолм. Опасенията за жилищните проблеми са по-сериозни дори и от опасенията, свързани с нарастващата престъпност и все по-осезаемата сегрегация, показват резултатите от проучване на консултантската компания NCС и United Minds, проведено през март, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu.

В проучването участват почти 4 200 души – жители на Стокхолм, Копенхаген, Осло и Хелзинки.

„Отговорите на жителите на скандинавските столици са красноречиви. Голяма част от новото строителство е напълно недостъпно за хората и те не могат да си позволят тези жилища. Това изправя кварталите пред риск от задълбочаваща се сегрегация“, коментира Петер Вагстрьом от NCC.

Въпреки засилващото се строителство през последните години, осем от десет жители на Стокхолм се опасяват от недостиг на жилища и смятат, че това е по-голям проблем, отколкото престъпността. Трима от четирима изразяват опасения заради покачващите се разходи за живот, а един от всеки четирима вярва, че няма да може да си позволи да живее в същия район, в който е в момента, в близко бъдеще.

„Има нужда от дискусия какво трябва да се строи, така че жилищата да са достатъчно достъпни за хората. Трябва да се проучи дали е необходимо да се разработи нова политика за социалните жилища за групите от населението, които се затрудняват да си осигурят жилище“, допълва Вагстрьом.

Повече от половината от участниците в проучването не са доволни от развитието на обществата им предвид постоянно нарастващите разходи за живот и засилващата се несигурност. Неудовлетвореността по жилищните въпроси е видна сред хората с всякакви доходи – и по-ниски, и по-високи.

Най-осезаемо е недоволството сред младите хора, тъй като повечето от тях нямат и сигурни доходи. Те изразяват и по-ниско доверие в бъдещето, като шестима от десет анкетирани смятат, че ги чака по-лошо бъдеще в сравнение с родителите им.

Една идея по-оптимистично настроени са младежите в Осло и Копенхаген, докато тези в Стокхолм и Хелзинки са най-песимистично настроени.

Данните показват обаче, че хората смятат, че може до се постигне подобрение на ситуацията, ако се засили сътрудничеството между общините и строителните компании.

Гражданите освен това искат да имат и по-тежка дума по отношение на развитието на местните общности и определянето на социалните политики и политиките за строителството, показват още резултатите от изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още