IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невероятната история на "строителната кралица" на Китай

Основателката на SOHO China Джан Син е седмата най-богата жена в света и сама е натрупала състоянието си

10:15 | 06.07.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джан Син.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Джан Син. Снимка: Ройтерс

Джан Син израства в бедност, а на 14-годишна възраст започва да работи в завод. Днес тя е по-богата от Доналд Тръмп, Стивън Спилбърг и Опра Уинфри, пише CNN.

Джан, която работи в строителния сектор, е седмата най-богата жена в света, натрупала сама състоянието си, оценявано на 3,6 млрд. долара, според Forbes. Авоарите ѝ са с 800 млн. долара повече от тези на Опра Уинфри.

Джан е отговорна за една част от съвременния облик на най-големите китайски градове. Логото на компанията ѝ SOHO China е на сгради навсякъде из Пекин. Неотдавна компанията навлезе и в Шанхай.

47-годишната Джан е родена в Пекин точно преди културната революция на Мао Дзедун, когато образовани хора като родителите ѝ са изпратени да работят на полето, за да се "превъзпитат". Завръща се в Пекин с майка си, където живеят в невероятна бедност и мизерия.

На 14-годишна възраст двете се местят в Пекин, където Джан прекарва 5 години, работейки срещу мизерно заплащане в заводи за играчки, дрехи и електроника, като се опитва да спести пари, за да отиде да учи в Англия.

Нужни са ѝ 5 години, за да събере достатъчно средства, за да си купи билет до Лондон и да плати за курс по английски език. Печели стипендия в университет, учи магистърска степен по икономика в Кеймбридж и започва работа в Goldman Sachs в Ню Йорк.

Вместо да остане на Wall Street обаче, Джан се завръща в Пекин, където се запознава със съпруга си и заедно през 1995 г. поставят началото на SOHO China, която днес е най-голямата строителна компания в Китай.

Въпреки че историята на Джан е невероятна и я е превърнала в знаменитост в Китай, тя не е уникална. От списъка на 24-те жени-милиардери с натрупано лично от тях богатство, шест са от Китай, което е повече от всяка друга държава с изключение на САЩ.

Джан има над 5 млн. последователи в Weibo - китайската социална мрежа, която често се сравнява с Twitter. Там тя споделя вижданията си за бизнеса, събитията и архитектурата. Въпреки успехите си обаче тя не обича разточителството и дори е предложила на 14-годишния си син да започне работа в McDonald's или KFC. Той опитал, но не го приели, защото бил прекалено малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
rogers
преди 10 години
Оф аман от лъжи вече - като нашите хотелиери по морето - има хора цял живот дават стаи под наем и накрая със заеми едва купуват някакъв по-голям хотел дето не мога и него изплати с десетилетия, а в същото време разни другари дошли от селата се оказват собственици на огромни хотели и само прибират печалбата. Та и тази почнала 95 година и за няма и 20 години милиардер - ми нали нормалната норма на печалба беше 10% на година - нейните колко са - 1000 % на година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
melon
преди 10 години
И едим мармот завиваше станиол. Стига с тези глопости, като приказките за чичко Ленин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
Колкото по-богата е шпионката, толкова по-добре. Отишла е в Америка и там са я вербували американците. Или е отишла вербувана от китайското правителство... Но едно е ясно - тази не е случайна. Може и да е била бедна, просто е имала късмет да я направят шпионка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още