IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти на Острова тръгва надолу след Brexit

Опортюнистични фондове пък търсят атрактивни възможности в Лондон, а собственици са по-склонни да договарят отстъпки

09:38 | 27.06.16 г.
<p>
	<em>Лондон. Снимка: Ройтерс</em></p>

Лондон. Снимка: Ройтерс

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) доведе до рязък спад на акциите на компаниите, свързани със сектора на имотите. Това е ясен знак, че ще последва по-сериозно “охлаждане” и на пазара на жилища, и на пазара на бизнес имоти в страната, пише Ройтерс.

Поддръжниците на членството на страната в ЕС предупреждаваха за последствията за собствениците на имоти, още повече, че и непосредствено преди референдума инвеститорите масово “замразяваха” намеренията си в изчакване на резултатите. Това доведе до видимо забавяне на пазара.

Очакват се големи разлики в представянето на пазара на имоти в различните региони. При всички случаи обаче ще се очертае пазар на няколко скорости.

Анализатори на UBS посочват, че ударът върху пазара на бизнес имоти ще навреди на БВП на страната, което пък ще се отрази негативно на заетостта в дългосрочен план и на бъдещото търсене на офис площи.

Според KPMG апетитът на наемателите за разширяване и откриване на нови описи ще намалее значително, особено при перспективата за отслабване на мощта на Лондон като глобален финансов център.

Нараства обаче интересът от страна на опортюнистични инвеститори в имоти към пазара във Великобритания, пише FT. Опортюнистичните фондове очакват значителни отстъпки от цените и вече проучват възможностите в първокласните райони на Лондон.

Друго предимство за тях е и обменният курс на паунда, който в края на миналата седмица достигна най-ниското си ниво от 1985 г.

Според брокери на имоти само няколко дни след като стана ясно, че Великобритания ще напусне ЕС, вече има сделки със сериозни отстъпки. Италианец например е купил къща в Челси с отстъпка от 12%. Само малка част от тази отстъпка се дължи на разликата във валутния курс, коментира брокерът Чарлз МакДауъл.

Представители на имотната индустрия в Дубай също обмислят инвестиции на Острова, тъй като местната валута е обвързана към долара и обменният курс на британската лира в момента е изключително изгоден.

Брокерски компании съобщават обаче и за оттегляне на оферти от пазара заради опасенията около бъдещето на Лондон. Други собственици пък вече по-охотно договарят отстъпки от цената заради опасения, че имотите им ще се обезценят още повече в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още