IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на търговски площи в Европа се е върнал 20 години назад заради кризите

Годишният растеж на новите площи в Европа, включително Турция и Русия, се стабилизира на ниво от малко под 4 млн. кв.м., новите проекти намаляват

13:14 | 06.12.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Динамиката на пазара на търговски площи в Европа драстично намалява след кризата. Сегашният ръст на новите наемни пространства е същият като отпреди 20 години, пише онлайн изданието property-magazine.com.

Към края на 90-те години индустрията се характеризираше със силен ръст на продажбите. Около 2005 г. секторът се подхранваше от икономическата дейност в Русия, Турция и Полша. Това обаче приключи с кризата от 2008 г., която пресече всякаква строителна дейност.

Ситуацията не се подобрява особено заради политическите и икономически кризи в Русия и Турция, слабия растеж в Европа като цяло, настъплението на онлайн търговията  и ограничената експанзия на търговците.

Годишният растеж на новите отдаваеми площи в Европа, включително Турция и Русия, изглежда се стабилизира на ниво от малко под 4 млн. кв.м., отчита изданието. Проектите в Турция, Украйна и Полша намаляват, а в Германия, Румъния и България например се увеличават.

В последните пет години около 6,2 млн. кв.м нови търговски площи са построени в Русия, която е най-високата стойност в сравнение с останалите европейски пазари. Следва Турция с малко под 4 млн. кв.м, Полша с 2,4 млн. кв.м и Германия с 2,2  млн. кв.м.

Като обща тенденция изданието изтъква, че новите проекти са все по-малко. Увеличават се обаче сделките с търговски имоти – и отделни активи, и цели портфейли, заради изобилието от капитал, който търси възможности за инвестиции с по-висока доходност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Аз няма да злорадствам. Ще попитам? Имаше ли и каква беше електронната търговия преди 20 години? Особено у нас. Смешен въпрос. Как да растарт хем площите в моловете, хем логистичните площи като имаме една международна електронна търговия, която оптимизира изключително много складовите наличности, начините за плащане, транспорта т.н. Все пак аз виждам все нови и нови куриери, та вече нямат и изброяване. Развил се е друг бизнес значи покрай електронната търговия. Няма лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
Малиии, *** само 20 г. ли са върнаааме ве, *** няма ли балъци да дадЪт рамо на новостоящия се бИтонь, а "въвеждането в експлоатация" на бИтоня га ша стани, на кукуву ляту ли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още