IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на жилищата във Великобритания се забави до двегодишно дъно

Ипотечният пазар на Острова продължава да расте

11:12 | 27.08.15 г.
Поскъпването на жилищата във Великобритания се забави до двегодишно дъно

Цените на жилищата във Великобритания продължават да растат през август, но със по-слаб темп спрямо същия месец на миналата година, показват последните данни на ценовия индекс на Nationwide, цитирани от WBP Online.

Средните цени на жилищата на Острова са нараснали с 0,3% през август спрямо юли тази година. Пазарните анализатори очакваха по-висок ръст – от 0,4%, колкото беше отчетеното покачване през юли. Измерена на годишна база, инфлацията на жилищата е 3,2% – най-ниският темп на нарастване от юни 2013 г. насам. Месец по-рано отчетеното поскъпване на годишна база беше 3,5%.

Причината за годишното забавяне е значителното нарастване на цените през август миналата година, посочва Nationwide.

„Данните от този месец са допълнително доказателство, че годишният темп на повишаване на цените на жилищата може да се стабилизира близо до темпа на ръст на печалбите, който исторически се движи около 4%“, коментира Роберт Гарднер, главен икономист в Nationwide.

Но според него проучването показва, че поддържането на тази тенденция ще е трудно, освен ако строителната дейност не се ускорява. През юли е регистрирано най-ниското ниво на жилища, обявени за продан, откакто започва воденето на такава статистика в края на 70-те години, а в същото време търсенето се увеличава.

Според британския портал за недвижими имоти Rightmove средната цена, която искат продавачите на Острова, се е повишила с 6,4% на годишна база през август, докато месец по-рано беше отчетено покачване от 5,1%. Сезонно изгладеният ценови индекс, отчетен от Rightmove, е малко по-нисък, на фона на това, че продавачите предлагат най-ниските летни отстъпки от 2007 г. насам, пише още WBP Online.

Ипотечният пазар във Великобритания продължава скока си през юли, движен от покачващия се потребителски интерес, по-силния пазар на труда и финансите на домакинствата.

Броят на одобрените ипотеки за покупка на жилища е достигнал 17-месечен връх от 46 033 през юли, покачвайки се с 11% спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на Британската асоциация на банкерите. През юни броят им бе 44 802.

Последните данни за кредитите, публикувани от Английската централна банка (АЦБ) показаха, че броят на одобрените ипотеки се е повишил до 66 582 през юни, повече от отчетените 64 826 през май.

Значителното нарастване на търсенето на нови жилища подпомогна строителството през второто тримесечие, като най-големият тласък в представянето на този сектор беше движен от резкия скок на частни жилищни проекти, показаха данните на официалната статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още