IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговете за бизнес имоти на Острова - светло петно на фона на Brexit

При аукциони се постигат по-високи цени на фона на по-широкия спад

18:14 | 17.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговете за бизнес имоти са едно от малкото “светли петна” на пазара на имоти като цяло във Великобритания. Резкият спад на обменния курс на британската лира привлича и чуждестранни, и местни инвеститори, които не се боят от предстоящия Brexit, пише Financial Times.

Пазарът на бизнес имоти във Великобритания беше една от първите жертви на сътресенията след референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС).

Дребните инвеститори решиха да изтеглят вложенията си от отворените фондове, което доведе до проблем с обратните изкупувания на дяловете и до замразяване на активи за около 18 млрд. паунда, припомня изданието.

През юли цените на бизнес имотите на Острова паднаха с около 3% - най-силното понижение от 2009 г., което подчерта и резкия спад на доверието на инвеститорите. От 23 юни досега натрупаният спад на цените на бизнес имотите достига 3,5%, сочат данни на  MSCI.

На публичните търгове обаче, на които се реализират предимно по-малки активи, а не трофейни имоти, се постигат доста високи цени. Allsop – най-голямата аукционна къща в сектора във Великобритания, е успяла да постигне най-добрата продажна цена на имот от 2010 г. насам.

Средната доходност на продадените от аукционната къща имоти обаче рязко е спаднала, което пък сигнализира за повишено търсене, допълва изданието.

На последния търг на Allsop отпреди няколко дни са продадени на търг 154 магазина, офиси и индустриални имоти, а в аукциона са се включили над 6 хил. инвеститори. Имотите са реализирани за по-малко от 7 часа. Някои имоти дори не са стигнали до аукциона и са реализирани още преди него.

От пет продажби през тази година компанията е реализирала 480 млн. паунда, което е с 25% повече спрямо същия период на миналата година. Acuitus пък е реализирала имоти за 310 млн. паунда през тази година, като се очертава 2016 г. да е втората й рекордна в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още