IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на американските борси приключиха с минимални повишения

Инвеститорите бяха повлияни най-вече от коментарите на Тръмп около Северна Корея и Сирия

23:06 | 06.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските борси приключиха на зелено, макар че не успяха да задържат изцяло по-ранните си ръстове, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че е готов да действа сам по отношение на Северна Корея, ако Китай не се намеси, съобщава CNBC.

Тръмп и държавният секретар Рекс Тилърсън сигнализираха още за евентуална военна намеса с цел отстраняване на Башар Асад от власт в Сирия, след като Белият дом обвини за химичната атака в страната сирийското правителство.

„Пазарът е малко изнервен“, казва Даниел Деминг, управляващ директор в KKM Financial. “Опитваше се да задържи ръстовете цял ден, но мисля, че през следващите 24 часа може да се случат много неща“.

Основният индекс Dow Jones industrial average приключи с 15 пункта по-високо, като Caterpillar допринесе най-много за повишението.

Бенчмаркът S&P 500 отчете ръст от почти 0,2%, като най-добре се представи енергийният сектор.

Технологичният Nasdaq composite приключи с най-голямо повишение сред основните бенчмаркове - 0,25%.

Трите основни индекса се търгуваха с около 0,3% по-високо преди коментарите на Тръмп, които бяха направени в очакване на ключовата среща с китайския президент Си Дзинпин.

„В момента е много шумно на пазара“, каза Ариан Войдани, инвестиционен стратег в MV Financial. “Хората се опитват да разберат по кой път да поемат“.

„Напоследък виждаме на пазара всеобщо самодоволство“, допълва той. „Но в даден момент пазарът ще трябва да си направи сам равносметка“.

Двудневната среща между Тръмп и Си Дзинпин започва в четвъртък, като се очаква двамата лидери да обсъдят серия от въпроси, включително търговията и Северна Корея.

„Заради факта, че в миналото Тръмп неведнъж е обвинявал Китай, че поддържа валутата си на изкуствено ниски нива спрямо долара и в кражба на американски работни места, резултатът от срещата е нещо, което остава неясно“, казва Лукман Отунуга, анализатор във FXTM.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа бе около 2,352 процента, а върху двегодишните държавни облигации се повиши до 1,246 процента.

На валутните пазари доларът отчете ръст от 0,1% спрямо кошница от валути, еврото се доближи до 1,065 долара, а йената се разменяше за около 110,8 йени за долар.

На пазара на суровини цените на петрола се повишиха с над 1%, отбелязвайки четвърти пореден ден на ръст. Анализаторите обаче остават внимателни заради рекордно високите запаси от суровината в САЩ.

Фючърсите върху петрола сорт Брент нараснаха с 58 цента, или 1,07%, до 54,94 долара за барел, а върху американския суров петрол – с 55 цента, или 1,08%, до 51,70 долара за барел.

Фючърсите върху златото за доставките през юни се повишиха с 4,80 долара до 1253,30 долара за тройунция, след като отчетоха ръст от дори 1% до 1260,90 долара за тройунция по-рано през деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още