IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси отчетоха ръст за втори пореден месец

В рамките на деня обаче пазарите завършиха на червено

23:25 | 30.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските борси затвориха на червено в понеделник, последния ден на търговия за ноември, докато инвеститорите следяха внимателно резултатите от сектора за търговия на дребно и се подготвяха за ключовите данни и коментарите на централната банка по-късно тази седмица, съобщава CNBC.

"Когато пазарът не потъне на фона на всички лоши новини, които отчетохме през ноември, това е добър знак", каза Арт Хоуган, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

Основните индекси отчетоха ръст за втори пореден месец, първата подобна поредица от май насам. Индексът S&P 500 отбеляза повишение от около 0,05% за ноември, а Nasdaq composite - от над 1%. Dow Jones industrial average приключва месеца с около 0,3% нагоре.

През деня основните индекси за кратко се опитаха да отбележат ръстове, но в крайна сметка и трите завършиха на червено.

"Мисля, че инвеститорите все още следят данните от Черния петък и Кибер понеделника, за да видят дали потребителите харчат или пестят парите си", каза Пол Нолти, портефейлен мениджър в Kingsview Asset Management.

Потребителските стоки бяха сред най-зле представилите се в S&P 500, като здравният сектор се търгуваше с над 1% надолу и се превърна в най-големия губещ.

Индексът SPDR S&P Retail ETF (XRT) се търгуваше с над 2% по-ниско в следобедната търговия след две поредни седмици на солидни ръстове.

"Потребителите харчат парите си. Те обаче не ги харчат за неща, които хора като мен следят", каза Айк Боручов, управляващ директор в Wells Fargo.

"Групата е в такава позиция, че всеки признак за добри новини може да бъде приет много добре, но не знам каква е вероятността за добри новини в момента", каза още той.

Акциите на Target поевтиняха с над 1,5% след новината, че уебсайтът на търговеца на дребно временно е спрял заради твърде голям трафик.

Енергийният сектор отбеляза ръст от над 1%, повеждайки печелившите в S&P 500.

Nike се представи най-добре в Dow Jones industrial average, но Chevron и IBM допринесоха най-много за ръста на индекса в следобедната търговия.

iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) се търгуваше за кратко с над 2%, натежавайки върху Nasdaq composite.

Акциите на Apple и Microsoft също се търгуваха с около 1% нагоре, а тези на Amazon отчетоха лек спад.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на 2,22%, а тази по 2-годишните облигации завърши на 0,93%.

На валутните пазари индексът на долара се търгуваше над 100 пункта, почти достигайки нивото си от 100,39 пункта от май. Еврото остана под 1,06 за долар.

На пазара на суровините фючърсите на американския суров петрол се понижиха с 6 цента, или 0,1%, до 41,65 долара за барел. Фючърсите на петрола сорт Брент също поевтиняха с 29 цента до 44,57 долара за барел.

Фючърсите на златото се вдигнаха с 9,60 долара и приключиха на 1065,80 долара за тройунция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още