IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси записаха ръстове в първия ден от седмицата

Инвеститорите са в очакване на решението на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти

23:15 | 14.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на американските борси успяха да затворят с ръстове в понеделник, подкрепени от моментното спиране в спада на цените на петрола и на фона на продължаващите опасения около пазара на дългове с висока доходност. Инвеститорите са в очакване и на решението от срещата за определяне на лихвения процент на Федералния резерв по-късно през седмица, съобщава CNBC.

Основният индекс Dow Jones industrial average затвори със 100 пункта нагоре, след като по-рано през деня се понижи с над 100 пункта. Заедно Chevron и Exxon Mobil допринесoха за по-голямата част от ръстa, а Boeing и DuPont натежаха най-много надолу върху индекса.

Транспортният сектор в рамките на Dow се търгуваше с понижение от около половин процент, след като по-рано през сесията спадна с над 1% и достигна до най-ниските си нива за последните 52 седмици.

"Нещата, надвиснали над пазара, са колебливи - цените на енергията и това, което ще реши Фед в сряда", казва Джеймс Майер, главен инвестиционен директор в Tower Bridge Advisors. Той допълва, че повечето инвеститори очакват Федералния резерв да повиши лихвените проценти за пръв път от девет години, но реакцията на пазара не е сигурна.

"Дотогава мисля, че ще отчетем няколко дни с волатилност", добавя Майер.

Freeport-McMoRan, Dow Chemical, Newmont Mining и DuPont бяха сред най-големите губещи в индекса S&P 500, след като акциите им се сринаха с по около 4% в следобедната търговия.

През деня технологичният Nasdaq Composite се търгуваше основно с понижение, след като акциите на Apple поевтиняха с над 1% заради новините, че Morgan Stanley понижава оценката си за печалбата ѝ. Преди това Nasdaq се опита да отбележи печалба, тъй като основните технологични имена като Microsoft и Amazon се търгуваха с повишение.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на 2,23%, а тази по 2-годишните облигации завърши на 0,96%.

На валутните пазари доларът се търгуваше малко по-високо спрямо основните световни валути, а еврото достигна ниво от над 1,10 за долар.

На пазара на суровините американският суров петрол поскъпна с 69 цента, или 1,94%, до 36,31 долара за барел, слагайки край на 6-дневната губеща серия, през която петролът се срина до най-ниските си нива от почти седем години. Фючърсите на петрола сорт Брент поевтиняха с 0,45% до 37,76 долара за барел.

Природният газ се търгуваше с около 5% по-ниско в следобедната сесия, след като се срина до 1,86 долара, най-ниското му ниво от почти 14 години.

Фючърсите на златото поевтиняха с 12,30 долара и приключиха на 1063,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още