IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по държавните облигации в САЩ расте в очакване на по-високи лихви*

Бенчмарковите 10-годишни държавни ценни книжа отчетоха доходност над 2,5% за пръв път от 2014 г.

17:32 | 12.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват смесено в понеделник, съобщава CNBC. Доходностите по държавните облигации се повишават два дни преди решението на Федералния резерв на САЩ за паричната политика. Освен това цените на петрола растат заради постигнатото споразумение между ОПЕК и държави извън картела за понижение на добива.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с около 50 пункта, достигайки нов рекорд, като най-голям принос имат Chevron и ExxonMobil.

Широкият измерител S&P 500 остава почти без изменение, лутайки се между червена и зелена територия. Енергийните компании повеждат секторите, които се търгуват с ръстове, и записват ръст от над 2%.

Технологичният индекс Nasdaq се понижава с 0,46%.

„Въпреки че цените на петрола направиха впечатляващо възстановяване, все още има опасения за това доколко договорката ще се спазва“, коментира Люкман Отунуга, анализатор в FXTM. “Сделката не е законово обвързваща и не се предвиждат наказания при нарушения, така че тревогите, че някои производители може да не спазват правилата, може да натежат на цените на петрола в средносрочен и дългосрочен план”, допълва той.

Американският лек суров петрол WTI се търгува с поскъпване от 3,67% до 53,39 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 3,59% в цената си до 56,28 долара за барел.

Златото остава почти без изменение на ниво 1 160,95 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,0610 долара, а курсът на йената е 115,47 йени за долар.

Двегодишните американски държавни облигации отчитат ръст в доходността си до 1,141%, а 10-годишните книжа са с доходност 2,491%. По-рано доходността по бенчмарковите 10-годишни облигации се повиши над 2,5% за пръв път от 2014 г.

В корпоративната сфера акциите на Lockheed Martin поевтиняха с над 3%, след като новоизбраният президент Доналд Тръмп заяви в Twitter, че програмата за изтребителите F-35 е прекалено скъпа.

Във вторник започва двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, като в сряда вечерта, 21:00 часа българско време, ще стане ясно дали ще се случи дългоочакваното повишение на лихвените проценти. 

*Данните са актуални към 17:20 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още