IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп е продал всичките си акции в американски компании

Тръмп имаше дялово участие в технологичните компании Apple и Microsoft и банката JP Morgan

11:29 | 07.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е продал през юни всичките акции, които притежава в компании, съобщи говорителят му Джейсън Милър, цитиран от Ройтерс.

Тръмп имаше дялово участие в технологичните компании Apple, Microsoft и банката JP Morgan, посочва БТА.

Милър съобщава в имейл, че Тръмп е продал всичките си акции, но не отговаря на въпросите какво е направил новият американски президент с парите от продажбите и дали се е оттеглил и от други инвестиции.

Не е предоставена и документация за продажбите. Според правилата на Службата за правителствена етика на САЩ Тръмп ще трябва да публикува данни за финансовото си състояние до май 2018 г. Президентите на САЩ обаче правят традиционно това още в първата година от стъпването си в длъжност.

Продажбата на акциите ще намали вероятността Тръмп да влезе в конфликт на интереси, когато замени на поста Барак Обама на 20 януари 2017 г. Остават обаче притесненията, свързани с личните бизнес начинания на Тръмп и семейството му, които включват редица хотели и голф комплекси, отбелязва Ройтерс.

В САЩ няма закон, който да принуди Тръмп да продаде бизнеса си или да управлява чрез мениджъри или тръст. Практиката е обаче предприемачи, заели държавен пост, да създават т. нар. blind trust - независим фонд, който като довереник поема управлението на бизнеса им. В този случай те остават собственици, но за срока на мандата си се отказват от правото си на глас.

Акции, облигации и други ликвидни активи могат да бъдат прехвърлени във фонда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още