IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп призна, че е обект на разследване

Според американския президент продължава да става въпрос на лов вещици

19:28 | 16.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп призна в петък, че е разследван като част от по-широко следствие по обвинения за намеса на Русия в изборите в САЩ миналата година и възможно тайно споразумение с кампанията му, съобщава Ройтерс.

„Разследван съм заради уволнението на директора на ФБР от човека, който ми каза да уволня директора на ФБР! Лов на вещици“, написа Тръмп в Twitter.

Тръмп не конкретизира за кой точно говори, но явно има предвид заместник-главния прокурор Род Розенщайн, който е втори по значимост в американското министерство на правосъдието. На 17 май Розенщайн посочи Робърт Мюлер за специален съветник, който да ръководи разследването около Русия.

Розенщайн бе и автор на писмо до Тръмп през май, с което критикува представянето на тогавашния директор на ФБР Джейм Коми. Макар че администрацията на Тръмп първоначално заяви, че писмото е било причината президентът да уволни Коми на 9 май, по-късно Тръмп заяви, че го е направил заради „нещото с Русия“.

Припомняме, че Коми заяви уверението си пред комисия в Сената миналата седмица, че Тръмп го е уволнил заради разследването на ФБР около Русия. Коми каза още, че Тръмп му е наредил да се откаже от свързано разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Президентът републиканец неведнъж се е оплаквал от разследването, наричайки го лов на вещици и заявявайки, че демократите не могат да приемат изборната му победа. Той обаче каза миналата седмица, че се чувства оправдан от показанията на Коми на 8 юни, че не е бил обект на разследване, докато Коми е ръководил агенцията. Няколко комисии в Конгреса също разследват въпросa с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още