IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се върна над 22 хил. пункта, но не успя да затвори над това ниво

И трите основни борсови индекса в САЩ записаха седмични ръстове

23:14 | 01.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на американските фондови борси се повишиха в петък, като инвеститорите анализираха вероятността от по-затегната парична политика след по-слаби от очакваното данни за заетостта.

Докладът на министерството на труда показа, че работодателите са добавили 156 хил. работни места през август, а прогнозите бяха за около 180 хил., посочва CNBC. Освен това данните за предходните два месеца бяха ревизирани надолу.

Това е 83-ти пореден месец с ръст в заетостта, но през септември и октомври може да има спад заради последиците от урагана „Харви“ най-вече в Хюстън и други райони на щата Тексас, който беше най-силно засегнат от бедствието.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с близо 40 пункта. По време на сесията той се върна над 22 хил. пункта за пръв път от средата на август, но не можа да затвори над тази психологическа граница

Широкият измерител S&P 500 нарасна с 0,2%, а технологичният бенчмарк Nasdaq записа ръст от 0,1%.

И трите основни борсови индекса записаха седмични ръстове. При Dow Jones повишението възлиза на 0,92%, при S&P 500 – 2,7%, a при Nasdaq – 1,4 на сто.

„Данните за трудовия пазар през август са разочароващи, но трябва да се разглеждат в контекста на солидния ръст в САЩ и на глобално ниво, силните корпоративни печалби, ниската инфлация и все още изобилната глобална ликвидност, което означава, че подемът в САЩ вероятно ще продължи“, казва Къли Самра от Charles Schwab.

Инвеститорите следят внимателно доклада, за да формират очакванията си за това кога Фед ще предприеме някакви ходове в паричната политика. По-късно през септември централната банка на САЩ заседава и се очаква да обяви плановете си за свиване на баланса. Повечето инвеститори обаче не смятат, че до края на годината ще има лихвено увеличение.

Златото поскъпва с 0,64% до 1 330,72 долара за тройунция.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,21% до 47,33 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поевтинява с 0,19% до 52,76 долара за барел.

Едно евро се обменя за 1,1862 долара, а курсът на йената е 110,27 йени за долар.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се повишава до 2,162%, а тази по 2-годишните книжа расте до 1,346%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още