IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед предупреди банките в САЩ да се подготвят за по-сурови стрес тестове

Ще бъдат извършени нови оценки на риска и регулярни проверки, за да се гарантира, че банките ще отстранят идентифицираните слабости навреме

17:54 | 26.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед предупреди банките в САЩ да се подготвят за по-сурови стрес тестове

Федералният резерв (Фед) предупреди банките в САЩ, че тестовете за способността им да преживеят финансови кризи ще бъдат по-сурови. Ще бъдат извършени нови оценки на риска и регулярни проверки, за да се гарантира, че банките ще отстранят идентифицираните слабости, пише Financial Times.

Даниел Таруло, който отговаря за регулаторните въпроси във Фед, очаква да бъде обърнато по-голямо внимание върху макро елементите на стрес тестовете. Става дума за взаимните експозиции на банките и рискът, който те пораждат за финансовата система като цяло.

Годишните тестове на американската централна банка и свързаните с тях изпълнения на капиталовите планове са критични за щатските трезори, защото чрез тях се решава дали банките притежават достатъчна финансова сила, за да увеличат дивидентите за акционерите или да изкупят обратно още акции.

Таруло каза, че стандартите за големите банки са били най-суровите, а това не било достатъчно за тях да изпълнят минимално изискуемите стандарти за капиталовите планове.

Той добави, че риск мениджмънтът и стандартите за капиталово планиране, които са нужни, за да бъдат преминати стрес тестовете, ще бъдат внедрени в общата надзорна програма на Фед. Това означава, че банките трябва да бъдат нащрек вместо да се стремят на всяка цена да преминат успешно годишния тест.

Таруло заяви, че за в бъдеще Фед също може да тества дали по-слабите институции, уязвими на финансов шок, ще бъдат принудени да разпродадат активи по време на криза и в резултат на това да поставят в опасност други компании. Централният банкер добави, че с тестовете могат да се направят още предположения за увеличените разходи по финансирането или за намаляване на финансирането при различни стрес сценарии.

Тази година Citigroup и поделенията на HSBC, Royal Bank of Scotland и Santander в САЩ са сред банките, които не преминаха стрес тестовете на Фед за качествените критерии. Става дума за вътрешните правила и модели, а не толкова за капитала, който притежават.

Във вторник Фед съобщи, че не е нужно тези банки да подават отново капиталовите си планове. Централната банка им даде отсрочка до 5 януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
.....че банките ще отстранят идентифицираните слабости навреме.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още