IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият сектор изведе S&P 500 на зелено

Председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че американската икономика почти е постигнала целите на централната банка

23:43 | 18.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции приключиха търговията в сряда със смесени резултати, докато инвеститорите анализираха речта на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън и серия от корпоративни отчети и икономически данни.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с около 0,20%, като финансовият сектор е начело по ръст на цените на акциите. Технологичният Nasdaq composite се представи най-добре, повишавайки се с близо 0,3%.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се понижи с около 20 пункта, като на индекса натежаха най-много акциите на UnitedHealth и Goldman Sachs.

В своя реч председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че американската икономика почти е постигнала целите на централната банка, давайки стимул за начало на намаляването на изключително високите нива на подкрепа, осигурени от банката през последното десетилетие.

"В момента кракът ни все още натиска педала за газ, въпреки че, както отбелязах, малко отпуснахме", коментира образно Йелън.

Доходността по американските държавни ценни книжа продължи да нараства след представянето на речта на Йелън, като по 10-годишните ДЦК достигна 2,42%.

Вниманието на пазарните участниците като цяло е фокусирано върху плановете на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за фискални стимули, дерегулация на определени сектори и данъчни реформи. Основните американски индекси достигнаха рекордно високи стойности след победата му на изборите на 8 ноември.

"В много отношения Тръмп засенчи посланията на представителите на Фед", коментира пред CNBC Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. "Посланието на Фед е изключително важна част от пазарното уравнение."

"Пазарът очаква яснота относно първите няколко месеца на администрацията. Остава известно безпокойство по отношение на търговската политика", допълва Кросби. По време на кампанията си и след победата на изборите Тръмп изразява протекционистки позиции относно търговията, включително за нуждата да се предоговорят ключови търговски споразумения като NAFTA.

Инвеститорите анализират и корпоративните отчети, след като Goldman Sachs и Citigroup отчетоха по-добри от очакванията печалби. Goldman отчете силен ръст на приходите от търговия, но акциите на банката поевтиняха с 0,75%.

"Подемът във финансовия сектор е сериозен след изборите. Goldman беше начело в него", казва Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities. "Резултатите им са страхотни, но не са достатъчни", за да попречат на инвеститорите да прибират печалби.

Годишната инфлация в САЩ за декември се е ускорила до над 2% за пръв път от средата на 2014 г., стана ясно по-рано днес.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,3% през декември на месечна база, заяви Министерството на труда в сряда. Без волатилните категории, като хранителни продукти и енергия, цените са се увеличили с 0,2% спрямо ноември. Ръстът съответства на очакванията на икономистите.

"Мисля, че това дава на Фед повече доверие да повиши лихвите три пъти, въпреки че пазарът казва, че вероятно ще бъдат два пъти", коментира Ким Форест, анализатор в Fort Pitt Capital. "Това е гориво за растеж."

Цената на американския лек суров петрол се понижи с 2,67% до 51,08 долара за барел на фона на перспективите за повишаване на шистовия добив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още