IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs понижи прогнозата си за S&P 500 до края на годината

Инвестиционната банка обясни решението си със слабата икономическа активност в САЩ и Китай и с ниските цени на петрола

17:57 | 29.09.15 г.
Goldman Sachs понижи прогнозата си за S&P 500 до края на годината

Goldman Sachs намали прогнозата си за индекса S&P 500 до края на годината с 5% до 2000 пункта, съобщи CNBC. По-рано инвестиционната банка очакваше индексът да нарасне до 2100 пункта до края на 2015 г. Причината за понижението е комбинация от слаба икономическа активност в Китай и САЩ и спад в цените на петрола.

Анализаторите от Goldman Sachs намалиха и прогнозата си за печалбите на акция с 4% до 109 долара в S&P 500. Предишната оценка беше за 114 долара.

„Причината за тези понижения е, че сега в моделите ни е включен по-бавен темп на икономическата активност в САЩ и Канада, както и по-ниска цена на петрола, отколкото очаквахме“, обясняват от Goldman Sachs.

В понеделник широкият измерител на американските акции падна до най-ниското си ниво от месец насам и затвори с понижение от 2,6% на 1881 пункта заради притесненията кога ще бъдат вдигнати лихвените проценти, както и заради нестабилността на китайската икономика. 

Goldman Sachs очаква още Федералният резерв на САЩ да започне да вдига лихвените проценти през декември. По-рано този месец Централната банка не повиши нивата им и остави лихвите рекордно ниски, като изрази притеснения за състоянието на световната икономика.

Тази година S&P 500 регистрира понижение от 8,5%. За сравнение, спадът при Dow Jones Industrial Average и Nasdaq e съответно 10 и 4 на сто.

Инвестиционната банка прогнозира икономиката на САЩ да нарасне с 2,4% през 2016 г., като предишната й оценка беше 2,8 на сто. Goldman Sachs освен това понижи и очакванията си за глобалния растеж извън САЩ от 4,3 на 3,7%.

„Основната ни прогноза е, че американската икономика ще нарасне със скромен темп, печалбите ще се повишават и S&P 500 ще расте бавно, докато коефициентът цена/печалба (P/E) ще намалява с увеличаването на лихвените проценти“, смятат още от Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още